Hlavní obsah

Zeměkoule po otřesech u Sumatry stále vibruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Dva týdny poté, co silné zemětřesení u Sumatry vyvolalo ničivou vlnu tsunami v Indickém oceánu, se zeměkoule stále ještě chvěje. Oznámili to v neděli v Melbourne odborníci z Australské národní univerzity.

Foto: Jiří Smutný

Koncerty mají vždy mezi pacienty i návštěvníky MOÚ úspěch

Článek

Přirovnali to k chování zvonu - ten se také chvěje ještě dlouho potom, co přestal vydávat zvuky. Podle vědce Herba McQueena ale oscilace klesá a nyní dosahuje ve vertikální rovině asi jeden milimetr. Bezprostředně po zemětřesení z 26. prosince se ale oscilace zemského povrchu pohybovala mezi 20 a 30 centimetry.

Pohyby tohoto rozsahu však nejsou pro zemský povrch až tak neobvyklé - stejné úrovně dosahuje slapový pohyb daný obíháním Měsíce kolem Země.

Zrychlená rotace Země

Vše nasvědčuje tomu, že se zeměkoule bude třást ještě několik týdnů, uvedl australský geofyzik. Měřicí základna univerzity je umístěna ve sklepě na observatoři poblíž hlavního města Canberra. Je součástí celosvětové sítě geodynamických stanic vytvořených po velkých zemětřeseních v 60. letech 20. století.

Řada mezinárodních odborníků odhaduje, že "vánoční" zemětřesení u Sumatry o něco zrychlilo rotaci Země, tedy o zlomek vteřiny zkrátilo den, a způsobilo mírné vychýlení její osy. Richard Gross z americké vesmírné agentury NASA odhaduje, že den se zkrátil o tři milióntiny vteřiny a zemská osa se vychýlila o 2,5 centimetru.

Reklama

Související články

Tsunami poničilo korálové útesy

Nedělní zemětřesení a ničivé vlny způsobily také velké škody v přírodě. Vážně poničily korálové útesy a mangrovové lesy v jihovýchodní Asii. Podle expertů...

Zemětřesení vychýlilo zemskou osu

Zemětřesení, které v neděli zvedlo řadu přílivových vln, nezměnilo jen mapu oblasti, ale také vychýlilo zemskou osu a urychlilo rotaci modré planety.

Výběr článků

Načítám