Hlavní obsah

Země má novou oběžnici, astronautkám z ISS uletěla schránka s nářadím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronautky Jasmin Moghbeliová a Loral O'Haraová prováděly na začátku listopadu opravy na vnější straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a podařilo se jim ztratit schránku s nářadím. Ta teď dočasně obíhá Zemi kousek před stanicí a měla by být vidět i ze zemského povrchu.

Foto: NASA

Jasmin Moghbeliová (nahoře) a Loral O’Haraová při výstupu z ISS do volného prostoru

Článek

Jasmin Moghbeliová a Loral O'Haraová vystoupily 2. listopadu z ISS do volného prostoru, aby provedly úpravy na systému, jenž se stará o permanentní natočení solárních panelů směrem ke Slunci.

Moghbeliová při tom ztratila kontrolu nad krabicí s nářadím, která tak nyní společně se stanicí obíhá kolem Země.

Krabice uletěla v době, kdy již nářadí nebylo pro naplánované úkoly potřeba a řídicí středisko zároveň vyhodnotilo, že nepředstavuje nebezpečí pro stanici ani její posádku. Schránku tedy nebylo potřeba vyzvednout zpátky na palubu.

Nyní se tak nářadí pohybuje v blízkosti ISS, ale po odlišné trajektorii než sama stanice. Tak tomu podle serveru EarthSky bude několik měsíců, než schránka sestoupí do výšky kolem 113 kilometrů nad zemským povrchem a následně zanikne v atmosféře.

Do té doby ji ovšem za dobrých podmínek bude možné pozorovat a stačit by k tomu měl i silnější dalekohled, protože podle EarthSky září jen kousek pod hranicí viditelnosti pro běžné oko.

V těchto dnech by tak mělo být možné spatřit krabici na vesmírném výletě několik sekund před samotnou stanicí, později by v důsledku klesající trajektorie měl tento předstih narůst až na dvě minuty.

EarthSky s odkazem na server Furutism doplňuje, že nejde o první případ, kdy astronautům do volného vesmíru „utekly“ nějaké předměty.

V listopadu 2008 dokonce astronautka Heide Stefanyshyn-Piperová také pozbyla schránku s nářadím. A již v roce 1965 ztratil Ed White náhradní rukavici, když se vydal na vesmírnou vycházku z lodi Gemini 4.

Miss Anglie chce letět do vesmíru

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám