Hlavní obsah

Zbloudilá běluha v Seině má podváhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běluha severní, která zabloudila do francouzské řeky Seiny, má podváhu a úřady se obávají o její zdraví. Ke sledování kytovce ve znepokojivém zdravotním stavu používají drony, se kterými se ho snaží navést zpět do Lamanšského průlivu. Informoval o tom server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Běluha, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, plave po řece směrem k Paříži a dosáhla zdymadla ve Vernonu asi 70 kilometrů od francouzské metropole. Úřady vyzvaly lidi, aby se ke zvířeti nepřibližovali a nestresovali ho tak.

Běluha byla poprvé spatřena v úterý. Francouzští záchranáři, hasiči a úřady se rychle zmobilizovali, po celý den běluhu bedlivě sledovali a vyhodnotili, že její zdravotní stav je znepokojivý. Dospěli také k závěru, že kytovec má „kožní změny a podváhu“.

Úřady neuvedly, jak je zvíře velké, ale dospělá běluha může dorůst délky přes čtyři metry.

Lamya Essemlaliová z francouzské pobočky mezinárodní ochranářské organizace Sea Shepherd uvedla, že v část jejího týmu má dorazit s bezpilotními letouny, aby pomohla běluhu snáze lokalizovat a navést zpět do oceánu. „Prostředí není pro běluhu příliš přívětivé, Seina je velmi znečištěná a kytovci jsou extrémně citliví na hluk,“ řekla. Dodala, že tato francouzská řeka, která protéká Paříží a ústí do Lamanšského průlivu, je „velmi hlučná“.

Do Seiny zabloudila běluha

Koktejl

Odborníci si lámou hlavu nad tím, proč běluha zabloudila tak daleko na jih od svého přirozeného prostředí. „Úkolem nyní bude pomoci ji nakrmit a pokusit se ji doprovodit směrem k oceánu,“ řekla Essemlaliová. Podle ženy vytažení zvířete z vody nepřipadá v úvahu, protože je příliš riskantní.

V květnu byla nalezena kosatka, která plavala po řece Seině v Normandii. O pár dní dřív se pokusili odborníci navést čtyřmetrového samce zpět do oceánu pomocí nahraných kosatčích zvuků. Tento plán ale selhal. Odborníci později dospěli k závěru, že byl vážně nemocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám