Hlavní obsah

Do Seiny zabloudila běluha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běluha severní, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, zabloudila do řeky Seiny na severu Francie. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na úřady, které vyzvaly lidi, aby se ke kytovci nepřibližovali a nestresovali ho tak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřad v normandském departementu Eure v prohlášení uvedl, že běluhy severní, které obvykle žijí v arktických a subarktických vodách a také v ústí řeky Saint-Laurent v kanadském Québeku, občas zabloudí do jižnějších vod a ve sladké vodě mohou dočasně přežívat.

Dodal, že se nyní snaží posoudit zdravotní stav kytovce. Běluha se pohybuje v mělkých vodách, ale není možné se k ní přiblížit, aby zmatený kytovec nebyl vystaven ještě většímu stresu. Stejně tak by se k běluze neměli pokoušet dostat ani zvědaví obyvatelé departementu.

Zbloudilá běluha stále plave v Temži, už dostala jméno

Koktejl

Koncem května se do Seiny dostala vážně nemocná kosatka. Úřadům se zvíře přes četné pokusy nepovedlo zachránit. O měsíc později byla v Seině spatřena další velryba, pravděpodobně deset metrů dlouhý plejtvák malý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám