Hlavní obsah

Zbídačený lev snad brzy zase zařve. Zachránili ho z opuštěné zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci zvířat na konci prosince vysvobodili patnáctiletého lva, jenž dlouhé roky trpěl v naprosto nevyhovujících podmínkách v malé kleci v zoo poblíž hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Ty způsobily, že pět let nevydal jediný zvuk. V budoucnu ho čeká převoz do Jižní Afriky a odborníci doufají, že tam začne opět řvát jako pravý král zvířat.

Foto: Facebook Animal Defenders International

Zachráněný lev Ruben v dočasném azylu

Článek

Lev Ruben dlouhé roky trpěl v zoo, kterou kdysi vlastnil blíže neupřesněný ruský oligarcha. Ten však před časem zemřel a zoo zůstala opuštěná.

Všechna zvířata se podařilo přemístit, tedy až na Rubena. „Bohužel pro něj nebylo místo,“ vysvětlila šéfka organizace Animal Defenders International Jan Creamerová. Rodina bývalého majitele zoo naštěstí s nedávným převozem souhlasila, ochráncům vyšla vstříc a těší se, že Ruben najde lepší domov.

Naprosto otřesné podmínky měly na majestátní zvíře devastující vliv. Rubenova srst línala, byl podvyživený, měl oslabené svalstvo a prohlídka zjistila i neurologická poškození. Život v izolaci spolu s malými rozměry klece mu pak způsobily tak velký stres, že se na několik let odmlčel a nevydal ani hlásku.

Záchranná operace musela být velmi pečlivě naplánovaná a načasovaná, protože v dané oblasti panuje vojenské napětí. Ostatně převoz uspaného lva trval přes devět hodin i proto, že na trase bylo několik armádních kontrolních bodů.

Jednou opět zahřímá

Ruben nejprve zamířil do útulku poblíž arménského hlavního města Jerevanu, ale jeho zachránci mají v plánu ho časem přesunout do mnohem většího zařízení v Jižní Africe, kde bude mít v přirozeném prostředí k dispozici plochu přes 10 tisíc metrů čtverečních.

Foto: Facebook Animal Defenders International

Ruben se zotavuje a snaží se znovu řvát

Ale už nyní se jeho stav zlepšuje. K dispozici má alespoň čtyřicetimetrový výběh, leží na seně a schovat se může do dvou vytápěných místností. „To je víc prostoru, než kdy poznal,“ přibližuje Creamerová a dodává, že Ruben předtím nikdy nepocítil hřejivé slunce na zádech ani vítr ve hřívě.

Nyní jeho srst už začíná opět získávat lesk, protože dostává kvalitní stravu, a také se už sám snaží řvát. „Ruben je nyní živější a komunikuje s lidmi. Jeho hlas nebyl pět let slyšet, ale jsme přesvědčeni, že brzy opět zahřímá,“ hledí Jan Creamerová do budoucnosti s optimismem.

Moldavští rybáři u hranic s Ukrajinou málem ulovili lva

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám