Hlavní obsah

Zavírá pátá nejstarší zoo na světě. Pandemie byla posledním hřebíčkem do rakve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v anglickém Bristolu se od září letošního roku definitivně zavře. První návštěvníky přitom přivítala už v roce 1836, což z ní dělá pátou nejstarší zoo na světě. Problémy s návštěvností měli v Bristolu už před vypuknutím pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Bristolská zoo zavře na začátku září.

Článek

Za 186 let provozu navštívilo zoo na východě Anglie zhruba 90 milionů návštěvníků a zahrada přispěla k záchraně 175 druhů, kterým hrozilo vyhynutí. Zoo bude definitivně uzavřena 3. září a zvířata se přestěhují do nedaleké zoo Wild Place Project, která v jihozápadní Anglii funguje od roku 2013 jako sesterský areál bristolské zoo.

Foto: Profimedia.cz

Bristolská zoo byla domovem lemurů.

O prodeji pozemků bristolské zoo bylo rozhodnuto po druhém celostátním lockdownu, který byl pro zoo posledním hřebíčkem do rakve. S klesající návštěvností měli v Bristolu problémy ještě před pandemií. Za posledních šest let skončila zahrada čtyřikrát ve finanční ztrátě.

Nejstarší zoologické zahrady na světě
1. Tiergarten Schönbrunn (Vídeň, Rakousko)otevřeno 1752
2. Ménagerie du Jardin des Plantes (Paříž, Francie)otevřeno 1794
3. ZSL London Zoo (Londýn, Anglie)otevřeno 1828
4. Dublin Zoo (Dublin, Irsko)otevřeno 1831
5. Bristol Zoo (Bristol, Anglie)otevřeno 1836
6. ARTIS (Amsterdam, Nizozemsko)otevřeno 1838

Na místě současné zoo vyrostou bytové domy, část expozice však bude zachována. Například z dětského hřiště a budovy divadla vznikne komunitní centrum, otevřený by měl zůstat i pavilon opic, kde vznikne naučná expozice.

Věděli jste, že...?
Nejstarší zoologickou zahradou na území ČR je Zoo Liberec, která byla otevřena v roce 1904. Nejnavštěvovanější českou zoo je Zoo Praha, která se otevřela v roce 1931 a podle serveru TripAdvisor byla v roce 2017 pátou nejlepší zoo na světě. Druhou nejnavštěvovanější zoo v ČR je Zoologická zahrada Zlín.

„V areálu dnešní zoo se budou akce pořádat i v budoucnu. Chceme tím ponechat odkaz zoologické zahrady i pro budoucí generace,“ uvedl Justin Morris, ředitel zoo, která pro návštěvníky naplánovala do září řadu akcí.

Peníze z prodeje pozemků mají posloužit k výstavbě nové bristolské zoo. K tomu by mělo dojít v roce 2024, uvedl server Wales Online.

Reklama

Výběr článků

Načítám