Hlavní obsah

Zapomeňte na hady a pavouky. Australany nejvíce zabíjejí koně a krávy

Koně a krávy zabíjejí více Australanů než žraloci, krokodýli, hadi a pavouci dohromady. Vyplývá to z údajů Australského statistického úřadu (ABS), o kterých informoval zpravodajský server The New Daily.

Foto: Profimedia.cz

Sklípkanec jedovatý, jeden z nejjedovatějších australských pavouků (ilustrační foto)

Článek

V letech 2008 až 2017 koně a krávy podle ABS zabili 77 lidí, zatímco žraloci 26, hadi 23, krokodýli 17 a pavouci vůbec nikoho. Takže i když má Austrálie pověst země, kde žijí jedni z nejnebezpečnějších divokých tvorů na světě, údaje statistického úřadu ukazují, že zvířata, která obyvatele zabíjejí častěji, patří mezi domácí.

Z 25 nejsmrtelněji jedovatých hadů na světě žije v Austrálii celkem 21. Ovšem zatímco podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každý rok na světě zemře na hadí uštknutí zhruba 100 000 lidí, v Austrálii se loni staly jen dva takové případy.

A pokud jde o nechvalně proslulé pavouky, kteří číhají pod záchodovým prkénkem, aby kousli nic netušícího nešťastníka – ani v loňském roce, ani o rok dříve v Austrálii na pavoučí kousnutí nikdo nezemřel. Vlastně není doložen žádný případ úmrtí na pavoučí kousnutí od roku 1979 a nástupu protijedů.

Smrtelnější jsou i včely

Je známo, že koně mohou člověka zabít, především při nešťastném pádu. Méně se ovšem zmiňuje počet obětí, které má na svědomí hovězí dobytek. Ve statistických tabulkách se úmrtí způsobená koňmi a skotem slučují do jedné kolonky. Podle databáze národních soudních lékařů jsou za dvě třetiny zaznamenaných případů zodpovědní koně, za třetinu krávy.

V případě zabití skotem většinou lidé zemřou, když na silnici nabourají s vozem do krávy anebo havarují, když se jí snaží vyhnout. Ale někdy jsou útoky hovězího dobytka osobní – jsou známy případy ušlapání či přimáčknutí k plotu.

A smrtelně nebezpečnější než pavouci a hadi jsou i včely, vosy a sršně – jejich žihadla v loňském roce způsobila v Austrálii smrt šesti lidí, což je třikrát víc, než kolik bylo obětí hadího uštknutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám