Hlavní obsah

Zaplatil padesátidolarovkou a zatkla ho policie, přitom nešlo o padělek

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shelbyville

Platit většími bankovkami se někdy opravdu nevyplácí. Své by o tom mohl vyprávět muž, který v obchodě v americkém státě Tennessee platil padesátidolarovkou, bankovkou srovnatelnou s tisícikorunou. V domnění, že jde o padělek, ho na místě okamžitě zatkla policie. Když se prokázala pravost bankovky, policie se musela omluvit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Stará ale pravá bankovka zamotala hlavu policistům, jejího majitele tak zatkli neprávem. Ilustrační foto

Článek

Lorenzo Gaspar se vydal v Shelbyvillu do obchodu a po nákupu u kasy vytáhl padesátidolarovku (940 korun). Podezíravý prodavač bankovku okamžitě zkontroloval pomocí popisovače, který má odhalit padělky. Podle něj však tento jednoduchý test pravost bankovky neprokázal.

Zaměstnanec prodejny tak okamžitě zavolal muže zákona, kteří Gaspara zatkli. Policejní specialista je ovšem upozornil na skutečnost, že některé starší bankovky na popisovače nemusí reagovat.

Pravost ověřily dvě banky

Policie tak předložila bankovku dvěma bankovním ústavům na přezkoumání. Ukázalo se, že padesátidolarovka opravdu platná je, jen je velmi stará.

Gaspar tak byl okamžitě propuštěn a policie se mu musela omluvit, v úterý o tom informovala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám