Hlavní obsah

Žádné houkání, vyhrožují mafiáni italským záchranářům. Sirény sanitek si pletou s těmi policejními

Přestaňte houkat, snažíme se tu prodávat drogy. Zhruba tak by mohl znít neobvyklý požadavek vůči neapolským záchranářům, který drsně prosazují členové místní mafie. Řidičům sanitek vyhrožují, protože zvuk sirén mate jejich dealery a zákazníky, kteří si myslí, že se blíží policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je sobota večer a v neapolské Španělské čtvrti jede sanitka ze zapnutými sirénami k naléhavému případu. Cestu jí však zablokují dva muži na velkém motocyklu. Jeden z nich zabuší na okno.

„Nerozuměls, že tu nemáš používat sirénu. Vypni to, nebo tě zastřelíme,“ křičí muž. Řidič později incident nahlásí policii. Podobné případy, jaký popsal italský dopisovatel britského deníku Times, jsou čím dál častější.

Rodiny nechvalně proslulé Camorry jsou na sirény alergické. Členové zločinecké organizace i jejich zákazníci si je totiž velice často pletou s policejními sirénami. A to mafii kazí kšefty.

„Už nám přikázali nepoužívat sirény v jiných čtvrtích, jako Sanità a Traiano, kde místní záchranky začínají houkat, až když čtvrť opouští,“ uvedl pro Times dvaačtyřicetiletý záchranář Manuel Ruggiero.

Sanitky napadají i příbuzní pacientů

Ruggiero je členem skupiny Nessuno Tocchi Ippocrate, která bojuje proti násilí vůči zdravotnickým pracovníkům. Není to jediná věc, které totiž záchranáři na jihu Itálie musí čelit.

„Ta samá posádka ze sobotního incidentu byla napadena příbuznými muže, který dostal infarkt a záchranka k němu přijela pozdě,“ uvedl Ruggiero.

Epidemie asi strhne mříže mafiánům

Koronavirus

„Je to tím, že tu máme 17 sanitek na milion lidí,“ vysvětlil posléze. K tomu ke všemu ještě dochází k dalším a dalším útokům na záchranáře ze strany mafie.

„Tohle ukazuje, že boj proti Camorře musí být považován za národní prioritu,“ uvedl Alessandro Amitrano, poslanec za Hnutí pěti hvězd. Ovšem zatím to vypadá na to, že sanitky budou k případu vyjíždět raději s policejní ochranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám