Hlavní obsah

Zachovalý mamut byl nalezen i s chlupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/PAŘÍŽ

Tým francouzských a ruských badatelů objevil v zamrzlé sibiřské půdě zachovalého mamuta, jehož stáří se odhaduje na více než 18 tisíc let. Samec jménem Jukagir má prý na sobě ještě chlupy a zemřel ve svých čtyřiceti letech.

Foto: Lenka Pokorná

Kováci se umí ozvat. Na snímku z protestní akce v roce 2003 zcela vpravo dlouholetý předák OS KOVO a od dubna 2014 předseda ČMKOS Josef Středula.

Článek

Vědcům se podařilo ze země vyprostit jeho hlavu, nohy, kosti i s dření. "Ani v literatuře, ani v muzeích jsem nikdy tak zachovalou fosílii neviděl," řekl vedoucí expedice Bernard Buigues, "i když chobot bohužel chybí," poznamenal.

Neměla by chybět odvaha mamuta "oživit"

Experti si již v minulosti často kladli otázku, zda by bylo jednou možné naklonovat mamuta nebo jeho spermatem oplodnit slonici, která by pak na svět přivedla mamutí mládě. Francouzský paleontolog Yves Coppens nyní nevylučuje, že jednoho dne vyhynulý tlustokožec opět vstane z mrtvých.

Při současném stavu vědy se to však zdá být nemožné, neboť DNA s dědičnou informací je velmi citlivá a i při vysoké zachovalosti se snadno poškodí.

"Nechápu ale, proč by vědec neměl mít odvahu na to pomýšlet, i když tak daleko ještě nejsme," připustil zároveň francouzský vědec.

Mamuta našly myslivcovy děti

První Jugakirovy stopy našly na severovýchodě Sibiře v roce 2002 děti místního myslivce. Na břehu řeky uviděly mamutí tesák a jejich otec později nalezl trhák a tesák obrovského zvířete, dále pak lebku s oběma kly.

Ostatky odkoupil specialista na polární expedice Buigues za 20 tisíc eur a uložil je v jakutském muzeu. Mezitím pátral po zbylých částech mamuta. Vzhledem k dlouhotrvající sibiřské zimě jsou v současnosti vykopávky dočasně pozastaveny.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám