Hlavní obsah

Zabijáka štíra a jeho kolegy vystavuje plzeňská Akva tera

Novinky, ib, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Štír, který vede hitparády nejnebezpečnějších jedinců svého druhu, nebo jeho o řád menší kolega, k jehož zkoumání je nutné použít lupu. To jsou alespoň dva z exemplářů unikátní výstavy, která začala v pondělí v objektu Akva tera plzeňské zoo.

Foto: Promo Duke Special

Duke Special přijede do Valašského Meziříčí s celou kapelou.

Článek

Expozice představí na čtyřicet druhů štírů a několik jim podobných živočichů - takzvaných bičovců.

Výstava je podle místního zoologa Vítězslava Honsy zcela jedinečná. "Výstavu živých štírů jsem ještě neviděl," uvedl. V teráriích se představí například černí rodáci z Afriky -veleštíři císařští, kteří vzbuzují respekt svým téměř dvaceticentimetrovým vzrůstem. "Ti jsou tak na hraní, pro lidi jsou naprosto neškodní," prohlásil však na jejich adresu Honsa.

Menší štíři bývají více nebezpeční

Pověst super jedovatých jedinců mají podle něj naopak jejich menší a nenápadnější maročtí a egyptští příbuzní druhu androctonus australis. "Jejich bodnutí se dá přežít, tedy při včasné pomoci," podotkl zoolog a dodal: "Jedovaté jsou všechny druhy štírů, devadesát procent z nich je však pro člověka neškodných."

Součástí expozice bude binokulární lupa, pod kterou budou moci návštěvníci studovat nejmenší, zhruba centimetrové, exempláře štírů.

Výstava potrvá do konce listopadu, v prosinci se mohou návštěvníci plzeňské Akva tery těšit na reprízu úspěšné přehlídky sklípkanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám