Hlavní obsah

Za zrušení objednávky by mohli filipínští vtipálci putovat na dlouhé roky do vězení

Novinky, nčs

Velmi striktní návrh zákona předložil filipínský politik Alfredo Garbin (hnutí AKB). Podle něj by lidem, kteří zruší objednávku dovozu zboží ze supermarketu či restaurace, hrozily kromě vysoké pokuty i roky odnětí svobody, informoval filipínský server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Garbina má návrh zákona ochránit kurýry, kteří rozváží z obchodů nákupy, případně jídla z restaurací až ke dveřím zákazníků. Ti se podle politika stávají terčem vtipálků, kteří udělají objednávku, kterou následně zruší. Kurýr však mezitím v restauraci nebo obchodě za zboží zaplatí.

Výjimku ze zákona by měli zákazníci, kteří na objednané zboží čekají déle než hodinu, případně ti, kteří za zboží zaplatí předem.

Roky za mřížemi

Srandistům, kteří se baví v době zvýšené poptávky dovozu zboží ke dveřím na účet kurýrů, by hrozila pokuta až 100 tisíc filipínských pesos (47 tisíc korun), případně by dokonce v případě usvědčení mohli na dlouhou dobu putovat za mříže. Podle filipínského práva by totiž porušení zákona vedlo k takzvanému prisión mayor, což znamená délku trestu od šesti do dvanácti let odnětí svobody.

V rámci ochrany kurýrů také návrh zákona počítá s tím, že by lidé neměli veřejně kurýry urážet a kritizovat. V případě porušení by se lidé vystavili takzvanému prisión correccional, tedy hrozbě odnětí svobody v délce od šesti měsíců do šesti let.

Do Manily se po dvou měsících vrátil alkohol, místní slaví

Koktejl

„Tresty by mohly být snižovány, pokud by to příslušné orgány považovaly za příliš tvrdé,” připustil autor návrhu Garbin. Svou iniciativu vysvětluje zvýšenou poptávkou po kurýrních službách. Tvrdé tresty by měly dotyčné vtipálky varovat, že Kongres ochranu kurýrů myslí skutečně vážně. O jeho přijetí však ještě nebylo definitivně rozhodnuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám