Hlavní obsah

Za fotku rozkroku bude ve Finsku možná brzy hrozit kriminál

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posílání lechtivých fotografií nebylo díky moderním technologiím nikdy snazší. Co když ale druhá strana o fotku těch nejintimnějších zákoutí lidského těla ani náznakem nestojí? Ve Finsku by mohli autoři brzy čelit trestnímu stíhání a hrozit by mohl i pobyt za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Současný právní systém ve skandinávské zemi nahlíží na sexuální obtěžování pouze jako na fyzický projev násilí. Zákonodárci by ale příští rok mohli jednat o tom, že za trestný čin se bude považovat rovněž nevyžádané posílání explicitních zpráv, fotografií či videí.

Jak uvedlo tamní ministerstvo spravedlnosti, zákon by umožňoval osoby, které by nevhodný obsah posílaly, odsoudit až k šesti měsícům odnětí svobody. O výši trestu by mohla rozhodovat mimo jiné také frekvence posílání lechtivého obsahu.

Sex na prvním rande: Ano, nebo ne

Vztahy a sex

K takovému kroku hodlají ve Finsku přistoupit poté, co se vysoké procento žen na sociálních sítích setkalo s posíláním nevyžádaného obsahu. Organizace Plan International provedla průzkum u 14 tisíc dívek a žen, kdy zhruba polovina uvedla, že se s podobnou situací setkala.

Pětatřicet procent dívek a žen ve věku 15 až 25 let navíc uvedlo, že obdržely nevyžádané sexuální fotografie či videa. Zákon by se ale pochopitelně vztahoval i na ženy, které rozesílají nevyžádaný sexuální obsah mužům.

Legislativní poradce Sami Kiriakos nicméně připouští, že nemusí být snadné autory zpráv dohledat. „Oběťmi takového chování jsou většinou ženy, je potřeba zvážit, jak by bylo takové chování ustanoveno v zákoně. Navíc může být velmi obtížné vystopovat člověka, který za zprávami stojí,” konstatoval Kiriakos.

Anketa

Setkali jste se někdy s posíláním nevyžádaného sexuálního obsahu?
Ano
14,6 %
Ne
85,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14570 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám