Hlavní obsah

Za Beethovenův dopis pianistka zaplatila v přepočtu přes šest milionů korun

Dallas

Za 275 tisíc dolarů (asi 6,2 milionu korun) se tento týden prodal v aukci kratičký dopis německého hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. V neděli o tom informovala agentura DPA. Podle ní jde o jednu z nejvyšších cen, za jakou se kdy nějaký dopis tohoto rodáka z německého Bonnu prodal.

Foto: ČTK/DPA

Socha skladatele Ludwiga van Beethovena v Bonnu. Pomník navrhl Ernst Hähnel.

Článek

„Bylo to pro nás naprosté překvapení, je to mnohem více, než za jakou cenu se Beethovenovy dopisy prodávají,” citovala DPA Sandru Palominovou z oddělení historických rukopisů americké aukční síně Heritage Auctions. Ta očekávala, že se dopis prodá tak za 60 tisíc dolarů. Nakonec to byl více než čtyřnásobek.

Foto: Heritage Auctions

Vydražený Beethovenův dopis

Nová majitelka Beethovenova dopisu je pianistka, která si přála zatím zůstat v anonymitě. Ke své vášni pro tohoto skladatele a klavíristu uvedla, že před dvěma lety koupila v aukci pramen jeho vlasů. Loni se zřejmě jiná Beethovenova kadeř prodala v aukční síni Sotheby's za v přepočtu téměř 1,3 milionu korun.

Dopis, v němž Beethoven (1770-1827) upomíná adresáta, aby mu vrátil noty, má jen několik vět. Je trochu zmačkaný a zažloutlý, ale jinak velmi zachovalý. Jeho nová majitelka ho chce odkázat hudební škole v New Yorku, kde studovala, napsala DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám