Hlavní obsah

Z vysychající přehrady se vynořil zatopený buddhistický chrám

Novinky, pal

Poprvé po 50 letech byl k vidění 150 let starý buddhistický chrám, když sucho snížilo hladinu přehrady Ubol Ratana v jižním Thajsku. To vzbudilo velké nadšení místních obyvatel, kteří si ihned museli s chrámem udělat vlastní selfie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopený 150 let starý chrám se kvůli suchu po půl století vynořil opět z vodyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Na videu z 8. června je vidět nadšení místních obyvatel, kteří přišli k přehradě Ubol Ratana nacházející se v provincii Khon Kaen v jižním Thajsku. Z vody totiž vystoupil buddhistický chrám postavený před stopadesáti lety, který byl při stavbě přehrady zatopen.

Dělníci přenášeli traverzu přes silnici, motorkáře smetla ze sedla

Koktejl

Chrám byl původně postaven jako součást vesnice, kterou tvořilo zhruba 500 domácností. Ty se odstěhovaly, když se přehrada začala stavět. „Chrám nebyl nikdy zbořen, když přehrada byla hotová, jednoduše ho zalila voda,“ řekl pro agenturu AP představitel místní samosprávy Sutan Srithanowong.

Bez lidí i bez vody. Jeden ze sedmi přírodních divů světa zažívá nebývalé sucho

Cestování

Místní obyvatele znovuobjevení chrámu nadchlo, naposledy totiž byla budova vidět před 50 lety. Postavili k němu dokonce bambusový můstek, aby si chrám mohli návštěvníci důkladně prohlédnout.

Co však vzbuzuje daleko menší nadšení, je sucho, s kterým se celá provincie potýká. „Tato oblast trpí kvůli mimořádnému suchu, které nás postihlo. Letošní rok je v tomto ohledu nejhorší, jaký kdy byl,“ řekl Sutan Srithanawong. Věří však, že znovuobjevení chrámu přinese lidem naději, že se věci obrátí zase k lepšímu.

Reklama

Výběr článků

Načítám