Hlavní obsah

Z vatry v Teplicích kdosi dětem ukradl čarodějnici. Pak se v něm ale hnulo svědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice nad Metují

Neznámý zloděj ukradl v Teplicích nad Metují na Náchodsku čarodějnici na koštěti připravenou v koruně vatry na filipojakubskou noc. Těsně před zapálením ohně se našla pohozená v křoví. Tepličtí mezitím stačili narychlo spíchnout jinou, a tak letos shoří rovnou dvě.

Foto: Štefan Szabó, Novinky

Tohle v Teplicích nad Metují nikdo nečekal, nakonec mají hned dvě čarodějnice.

Článek

Čarodějnice, na jejíž tvorbě strávily teplické děti hodiny práce, v noci na úterý zmizela. „Když mi to manželka volala, málem jsem se obrátil naruby. Nevím, který idiot měl tu drzost. Koště si poznám, výroba mi trvala celý den. Na okolních budovách jsou kamery, jejichž záznamy prověříme,“ řekl Novinkám člen sboru dobrovolných hasičů v Teplicích nad Metují Štefan Szabó.

Dát zloději za vyučenou tepličtí hasiči ale nemohou a policie by se podobnou venkovskou banalitou zřejmě nezabývala.

Pozdvižení v městečku

Symbol zlých nečistých sil, jež mají o Valpuržině noci navrch, měl shořet spolu se skoro pětimetrovou vatrou. Naštěstí se podařilo včas udělat čarodějnici novou a krátce před zapálením vztyčit na vrcholu monumentální vatry.

Ohně na čarodějnice: Kde můžete a kde platí zákaz?

Domácí

Událost vzbudila pozdvižení v celém městečku se sedmnácti sty obyvateli. Většina lidí a hlavně dětí, které se celý rok na tradiční pohanský svátek a dnešní lidový zvyk těšily pomalu jako na Vánoce, znervózněla. Mnohé z děcek měly ráno cestou do školy slzy na krajíčku. „Strávily na čarodějnici dlouhé hodiny, než ji společnými silami vytvořily,“ přiblížila dobrovolná hasička Hana Dziuba.

Foto: Štefan Szabó, Novinky

Připravená byla narychlo spíchnutá náhradnice.

Nečekané rozuzlení

Děti stačily narychlo spíchnout čarodějnici novou, stejně velkou, impozantní a strašidelnou. Příběh měl ale těsně před zapálením vatry nečekané rozzuzlení. Hasiči původně ukradenou čarodějnici našli pohozenou v křoví, kde předtím nebyla.

„Asi se v někom hnulo svědomí,“ okomentoval nečekanou událost Szabó. Tepličtí tak letos spálí hned dvojici čarodějnic, což zůstane v myslích místních občanů ještě dlouho po letošní mytické noci.

Foto: Štefan Szabó, Novinky

Čarodějnická náhradnice dlouho osamocená nezůstala.

„Pokud někdo ukradne májku, patří to k věci. Ale ukrást čarodějnici a málem zkazit lidem radost, to nechápu. Jako vtip by se to dalo brát v případě, kdyby ten, kdo to spáchal, těsně před zapálením vatry s čarodějnicí napochodoval. To se možná stalo, ale anonymně,“ podotkl Szabó. „Co si děti, které čarodějnici pracně vyráběly, mají myslet,“ dodal.

Ohně viditelné z vesmírných satelitů

Množství zapálených ohňů je během filipojakubské noci na území Česka obvykle viditelné na satelitních snímcích amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru z výšky 850 kilometrů.

Dříve lidé věřili, že v noci na přelomu dubna a května poletuje povětřím spousta čarodějnic cestou na sabat. Účastnice sabatu před ďáblem tancovaly, zpívaly, někdy i nahé, skákaly přes oheň i do něj nebo rituálně obětovaly.

Pálení čarodějnic aneb Noc plná kouzel a rituálů

Lifestyle
Související témata:
Teplice nad Metují

Výběr článků

Načítám