Hlavní obsah

Z kamionu vypadly úly, do okolí se rozletělo pět milionů včel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadské město Burlington nedaleko Toronta v úterý ráno zažilo masivní nálet včel. Z kamionu totiž při převozu vypadly úly, a do okolí se tak rozletělo přibližně pět milionů včel.

Z kamionu při převozu vypadly úly, do okolí se rozletělo pět milionů včelVideo: AP

 
Článek

Podle řidiče kamionu, který převážel úly na zimoviště, byly všechny úly před jízdou řádně zajištěny, ale popruhy se cestou uvolnily. V důsledku toho úly vypadly ven a do okolí se rozletělo kolem pěti milionů notně podrážděných včel.

Policie vydala varování, aby lidé do dané oblasti nechodili a řidiči si důkladně zavřeli všechna okna ve svých autech. Také na místo povolala desítku včelařů, aby tuto kalamitu pomohli vyřešit. Byl mezi nimi také Michael Barber, který za svou jedenáctiletou včelařskou kariéru nic podobného nezažil. „A doufám, že už nikdy ani nezažiju,“ řekl serveru BBC.

Včelaři vysypané úly rozmístili v okruhu více než 400 metrů a čekali, až se do nich včely samy vrátí. Ty se mezitím v hojných počtech usadily na okolních objektech.

Řidič dostal sto žihadel

Vzhledem k situaci se nelze divit, že padlo také mnoho bodnutí. Nejhůře v tomto ohledu dopadl řidič náklaďáku, jenž na rozdíl od včelařů na sobě neměl speciální včelařský overal. Podle Michaela Barbera dostal řidič přes sto žihadel, ale záchranáři, kteří byli poblíž, konstatovali, že to nevyústilo ve vážnější zdravotní obtíže. „Ale bylo tam hodně včel ve vzduchu a ty zneklidňovaly i včelaře v oblecích,“ popsal situaci Michael Barber.

Po pár hodinách se včely vrátily do svých úlů, přičemž jejich ztráty byly jen velmi nízké, a mohly tedy pokračovat v cestě. „Všichni přežili a odneslo to jen pár včel. Doufejme tedy, že všechna včelstva přežijí zimu,“ uzavřel celou operaci zkušený včelař Michael Barber.

Z domu se stal obří úl. Ze stěn prosakoval med, ve stropu byly včelí plástve

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám