Hlavní obsah

Z drogového dealera se stal sokolnický mistr USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američan Rodney Stotts kdysi prodával v ulicích Washingtonu drogy, zejména kokain. Náhoda tomu ale chtěla, že se jeho život obrátil o 180 stupňů, a nakonec se z něj stal jeden z mála černošských sokolnických mistrů v USA. Svůj životní příběh nyní popsal v knize Bird Brother, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za mlada prodával drogy, teď je z něj sokolnický mistrVideo: Earth Conservation Corps Youth Media Arts, Reuters

 
Článek

Jako dvacetiletý mladík žijící v jedné z nejdrsnějších washingtonských čtvrtí měl dnes 51letý Stotts jen malou naději na šťastnou budoucnost. Otce mu zavraždili, matka byla závislá na cracku a mnoho jeho přátel zemřelo násilnou smrtí, píše ve svých pamětech.

V roce 1992 však jeho život nabral jiný směr. Hollywoodský filmař a zároveň ochránce přírody Bob Nixon tehdy najal devět mladých lidí z místní komunity na čištění tamní řeky Anacostia. Stotts byl jedním z nich.

Foto: Earth Conservation Corps Youth Media Arts, Reuters

Za mlada prodával drogy, teď je z něj sokolnický mistr.

Několik následujících let trávil tento drogový dealer dny tím, že se brodil špinavou vodou a odstraňoval z ní odpadky. Posláním byla i obnova ptačích populací vyhnaných v důsledku zhoršování životního prostředí.

Postupem času Stotts zjistil, že ho to více táhne právě k péči o ptáky než k prodeji drog.

„Čím víc jsem se od toho vzdaloval, tím se mi zdálo, že jsem šťastnější,“ vzpomíná. Po krátkém pobytu ve vězení v roce 2002 za prodej marihuany se rozhodl s kariérou dealera nadobro skončit.

Odčinit škodu způsobenou drogami

Kromě toho se rozhodl, že se z něj stane mistr sokolník. K tomu však musel složit státní zkoušky a najít si sponzora, což nebylo vůbec jednoduché.

Jeden mu například po telefonu řekl, že zní jako černoch. A když mu to Stotts potvrdil, řekl: „Černoši s ptáky nelétají. Vy je všichni jíte.“ Loni v červnu vysněný titul úspěšně získal.

Třicet let po osudovém setkání nyní oba s Nixonem předávají své zkušenosti mladší generaci. „Dostal jsem se k létání s ptáky a zkázu, kterou jsem způsobil jako dealer, se tak snažím odčinit,“ dodává Stotts pro agenturu Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám