Hlavní obsah

Z čeho vznikla gigantická tatranka a proč ji umí jen paní Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak už jsme vás dnes informovali, v továrně v Lovosicích vznikla rekordní tatranka, kterou čeká zápis do České knihy rekordů. Vedle její obří velikosti je ale zajímavý také příběh bývalé zaměstnankyně Marie Horákové, která megatatranku vyrobila.

Foto: Mondelez

Paní Marie Horáková vyrábí rekordní tatranku.

Článek

Rekordní tatranka váží přibližně třináct kilogramů a její vznik do značné míry kopíroval výrobu běžných tatranek. Nejprve se totiž upečou pláty o rozměrech 680 × 272 milimetrů, které se následně rozřežou na menší kousky.

V případě megatatranky, která má na výšku 105 milimetrů, však zůstaly vcelku. To však práci neusnadnilo, ale naopak značně zkomplikovalo. Pláty jsou totiž velmi křehké, a tak je potřeba manipulovat s nimi s nejvyšší opatrností, aby se nerozlomily. Jenže to neumí jen tak kdokoliv.

Z čeho vznikla 13kilogramová tatranka
Ingredience jsou stejné jako při výrobě standardních tatranek, jen jejich množství je poněkud větší:
4,3 kg vody (odpaří se při výrobě plátů)
3,5 kg mouky
2,9 kg rostlinných tuků
2,6 kg cukru
1,2 kg mléčných komponent (sušené mléko, sušená syrovátka, laktóza)
0,8 kg čokoládové polevy

Rekordní tatranku má na svědomí dvaasedmdesátiletá Marie Horáková, která do výrobního provozu nastoupila již v roce 1970. Podle vyjádření firmy Mondelez, pod niž dnes výroba tatranek spadá, vždy byla paní Horáková opravdovým pokladem lovosické továrny a je k ní doslova připečená.

Foto: Mondelez

Paní Marie Horáková vyrábí rekordní tatranku.

Pracovala v oddělení kontroly kvality i v laboratoři jako technoložka. Podílela se tedy jak na výrobních postupech, tak i na zajišťování kvality a výběru druhů ingrediencí a jejich zpracování.

Vrátila se z důchodu

Dnes již paní Horáková do laboratoře nechodí, ale i v důchodovém věku občas stále pomáhá přímo ve výrobě, například s těmito velkými tatrankami, které firma vyrábí pouze pro speciální příležitosti. Loni tak například jednu velkou tatranku dostaly jako poděkování za spolupráci sestřičky ze Slezské nemocnice v Opavě.

Lidé v továrně jsou přesvědčeni, že takto velkou tatranku dokáže vyrobit pouze paní Marie.

„Zažila doby, kdy výroba v továrně nebyla ještě tak automatizovaná, takže ví, jak je potřeba s křehkým oplatkovým těstem zacházet,“ vysvětluje Eva Železná z českého zastoupení firmy Mondelez.

V Lovosicích upekli 13kilogramovou tatranku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám