Hlavní obsah

Vzhledově velmi atraktivní. V jihlavské zoo se vylíhla dvojice ohrožených leguánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Únorovou porodní statistiku v jihlavské zoo zahájili leguáni fidžijští. Dva exempláře ohroženého druhu se vyklubaly z vajec ve zdejším Tropickém pavilonu v minulém týdnu a zatím to vypadá, že jde o samice. Informovala o tom mluvčí zahrady Simona Kubičková.

Foto: Zoo Jihlava/ Daniela Oberreiterová

Podle barvy to vypadá u obou přírůstků na samice, ale je ještě potřeba počkat

Článek

Domovem vzhledově velmi atraktivních plazů je souostroví Fidži v Tichém oceánu. Tam se ale necelý metr dlouhý ještěr stává obětí úbytku přirozeného životního prostředí i kořistí nepůvodních, člověkem zavlečených predátorů.

Dle úmluvy CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy jde o druh bezprostředně ohrožený vyhubením. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA pro něj stanovila evropskou plemennou knihu, kterou spravuje Zoo Schönbrunn ve Vídni.

Právě z Vídně získala první chovný pár i Zoo Jihlava, a to v roce 2015. O dva roky později potvrdila prvními mláďaty pozici spolehlivého chovatele, podruhé přispěla do střeženého genofondu tohoto druhu v roce 2020. Nynější přírůstky jsou tak třetí v pořadí.

Svět má o jednoho vzácného osla víc. Narodil se ve Dvoře Králové

Koktejl

Ještě se musí vybarvit

„Tento leguán má velmi nápadný pohlavní dimorfismus. Samci jsou větší se zelenými a tyrkysovými pruhy, samice jsou menší a celé zelené. Zatím to tedy vypadá, že obě mláďata jsou samice. S jistotou to ale budeme vědět, až povyrostou a vybarví se,“ uvedla mluvčí zahrady.

Leguáni fidžijští jsou nejbližšími příbuznými velkých amerických druhů leguánů. Jejich předkové dorazili na souostroví Fidži na plovoucí vegetaci. Jejich přirozeným biotopem jsou mokřady a pobřežní tropické lesy. Jde o obratného lezce i dobrého plavce.

Významnou část dne tráví na větvích stromů, kde také vyhledává potravu, především květy, listy nebo ovocné plody. Po pěti měsících od spáření snáší samice až sedm vajec, která zahrabává do substrátu a hlídá je, což není u leguánů obvyklé. Mláďata se pak líhnou po 160 i více dnech.

V Česku je tento druh k vidění kromě Zoo Jihlava ještě v zahradách v Liberci a v Plzni.

Jurský park pomalu realitou? Záchrana téměř vyhubených nosorožců pokračuje

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám