Hlavní obsah

Vzácný úkaz: Grand Canyon zmizel pod mlhou

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grand Canyon

Návštěvníci, kteří si v pátek ráno chtěli prohlédnout krásy Grand Canyonu, měli smůlu. Kvůli ojedinělému meteorologickému fenoménu byl totiž kaňon zcela zaplaven mlhou. Na druhou stranu se jim tak naskytl pohled na velmi vzácný úkaz, který se na místě vyskytuje zhruba jednou za deset let, informoval server dailymail.co.uk.

BEZ KOMENTÁŘE: Celý Grand Canyon zaplavila mlha

 
Článek

Turisté, kteří se těšili, že si prohlédnou zákruty slavné soutěsky, spatřili cosi jako mlžnou řeku protékající kaňonem. Podle sdělení národního parku způsobila přírodní jev teplotní inverze. Při ní horký vzduch působí jako poklička, která brání vzestupu chladnějšího vzduchu a mlhy od země.

Podle správkyně parku Erin Whittakerové dochází v kaňonu k inverzím dvakrát až třikrát ročně, většinou ale v mnohem menším rozsahu. Mlha zpravidla zakrývá jen části soutěsky, uvedla pro MailOnline. Aby zmizel pod mlhou celý Grand Canyon, je prý opravdu velmi výjimečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám