Hlavní obsah

Vzácný střet medvědů: Grizzly zahnal na strom baribala

– St. Mary Lake
Novinky, zkr

Ojedinělý zážitek čekal na návštěvnici amerického Národního parku Glacier Molly Meichesovou. Když 13. června spatřila v lesích dav lidí dívajících se směrem k jezeru, zastavila se také. V tu chvíli se před jejími zraky odehrála nevšední scéna - medvěd grizzly zahnal na strom medvěda baribala. Její videozáznam zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ojedinělá interakce dvou medvědů různých druhů Video: Mollie Meiches via Storyful, AP

 
Článek

„Zažít a zároveň natočit okamžik honičky medvědů byl opravdu neuvěřitelný, úctyhodný, opakující se jednou za život,“ nadšeně popsala Meichesová. To potvrdil i přítomný správce parku, který za svůj život podobnou interakci mezi medvědy nezažil.

Zástupci parku na sociální síti uvedli, že grizzly a baribal spolu obvykle vycházejí bez problémů v době, kdy je dostatek potravy. Když je jí však málo, jako například na začátku léta, může dojít ke konfliktu.

Poté, co baribal uprchl na strom, se grizzly vzdálil. Baribal po chvíli slezl dolů, jenže jeho sok se opět vrátil. A tak musela menší šelma opět nahoru do koruny, kde zůstala několik hodin.

Medvědi grizzly jsou větší a obvykle i silnější než baribalové. Ti ale mají mocnou únikovou strategii a tou je šplhání po stromech, což jim umožňují krátké ostré drápy. Naopak grizzly má drápy delší a tupější a zároveň je těžší, takže šplhat po stromech neumí.

Reklama

Výběr článků

Načítám