Hlavní obsah

Vzácného žraloka prý zabila hudba z festivalu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Vzácný žralok černocípý v hodnotě 300 tisíc korun uhynul ve středu ráno v mořské expozici na ostravském výstavišti Černá louka. Další desítky vodních zvířat jsou prý od minulého víkendu ve stresu a nežerou. Provozovatelé akvária tvrdí, že za to může hudba z festivalu Colours of Ostrava, který se na Černé louce o víkendu konal.

Článek

Pořadatele renomovaného festivalu, na kterém hrála více než stovka kapel, informace zaskočila. Přestože jedno z pódií bylo od expozice vzdáleno asi sto metrů, domnívají se, že majitel akvárií se snaží svalovat odpovědnost na někoho jiného.

Mořské akvárium provozuje občanské sdružení World of Animals. "Když jsme tam v neděli po festivalu přišli, žralok byl jako vyměněný. Nežral a dělal zmatené pohyby hlavou. Ani ostatní ryby několik dní nežraly," popsal šéf expozice Oleg Cedivoda. Velice špatně je na tom podle něj od víkendu i krokodýl, který také dosud nepozřel žádnou stravu. "Žraloka jsme našli mrtvého dnes (ve středu) ráno," dodal Cedivoda.

Možný stres i z uzavření v akváriu

Ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová se o úmrtí žraloka dozvěděla od novinářů. "Festival se na stejném místě konal už loni a z jejich strany jsme nezaznamenali žádnou stížnost," řekla Holušová, která podezřívá provozovatele, že se snaží zneužít situace k medializaci a k reklamě. "Jestli žralok zemřel kvůli stresu, mohlo to být vyvoláno také tím, že ho zavřeli do akvária," poznamenala Holušová.

Žralok o váze deset kilogramů měl podle provozovatele hodnotu 300 tisíc korun a nebyl pojištěn. Cedivoda zatím neví, zda bude po pořadatelích festivalu vymáhat nějakou škodu. "Žralok není savec, a tak u něj nelze při pitvě zjistit adrenalin. U soudu by se přitom muselo složitě prokazovat, že úmrtí má opravdu spojitost se stresem z hluku. Nevím, jestli bychom na to měli sílu," řekl Cedivoda.

Doplnil, že on osobně je ale o příčinách úhynu přesvědčen. "Žralok je velice odolné zvíře, které nedostane žádnou chorobu, ani rakovinu. Jediné, na co může zemřít, je stres," dodal.

Ředitel Mořského světa v Praze, který je největší expozicí žraloků v ČR, připustil, že žraloci mohou skutečně na stres z hluku zahynout, není ale jasné, zda tomu tak bylo i v tomto případě.

"Průběh takového úmrtí je většinou velice rychlý a žralok se v amoku umlátí o dekorace a zdi akvária. Jestli žralok v Ostravě umíral několik dní, podle mého názoru tam musela být ještě nějaká další příčina," podotnul ředitel Mořského světa Richard Balvín.

Reklama

Výběr článků

Načítám