Hlavní obsah

Vzácné vydry obrovské odchovaly mladé, ve Zlíně se jim mimořádně daří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřetí za posledního tři a půl roku se zlínské zoologické zahradě podařilo odchovat mláďata největších vyder na světě. Tentokrát se dospělý pár chovaný v Zoo Zlín od roku 2012 stará o tři své potomky. Ti se již prohánějí po tropické hale i venkovní části svého výběhu. Pro zahradu jde o jeden z největších úspěchů poslední doby.

Foto: Zoo Zlín

Vydrám obrovských se ve Zlíně mimořádně daří. Své mladé odchoval rodičovský pár už potřetí

Článek

Mláďata vyder obrovských se narodila na konci ledna, v Česku je chová Zoo Zlín jako jediná zoologická zahrada. „Odchov vyder obrovských je totiž velmi náročný, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození,“ vysvětlila Romana Mikešová ze Zoo Zlín.

Malé vydry se narodily po tříměsíční březosti samice slepé a zcela bezbranné, oči otevřely až po pětačtyřiceti dnech. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době jsou už vitální a hravé. Chovatelé jejich váhu odhadují něco přes půl kila,“ přiblížila významný odchov hlavní zooložka Markéta Horská.

Foto: Zoo Zlín, Právo

Vydrám obrovských se ve zlínské zoo daří

Návštěvníkům Zoo Zlín Horská vzkazuje, že ideální čas pro pozorování mláďat je v 10:45. „V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozici přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem dvanácti kilogramů ryb,“ doplnila Horská.

Zoo Zlín získala možnost odchovu těchto vzácných savců od vedení Evropského záchranného programu pro vydry obrovské. První mláďata porodila v říjnu 2020 samice Mora, která do Zoo Zlín dorazila v listopadu 2019 z anglické Zoo Branton, další mláďata vydří pár odchoval v roce 2022.

Foto: Zoo Zlín, Právo

Své mladé odchoval rodičovský pár vyder obrovských už potřetí

„Od prvních počátků rodiče o všechna mláďata skvěle pečovali. Dokonce bych řekla, že samec Dagget je ještě pečlivější než samice. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ prozradila chovatelka Kristýna Polášková.

Ve volné přírodě žije posledních pět tisíc jedinců

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíce společenské, běžně lze pozorovat skupinky šesti až osmi jedinců.

Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kilogramů, dorůstají délky od jednoho metru do 130 centimetrů. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let.

„Ve vodě jsou nesmírně rychlé a hbité, pro jejich lovecké schopnosti je původní obyvatelé Jižní Ameriky nazývají „vodními jaguáry“. Zdatně se však pohybují i na souši, zvládnou uběhnout i velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek,“ poznamenala Mikešová.

Vydry obrovské patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem pěti tisíc jedinců.

Orangutani se spřátelili s vydrami, které za nimi plavou do výběhu

Koktejl
Foto: Zoo Zlín, Právo

Vydrám obrovských se ve Zlíně mimořádně daří

Reklama

Výběr článků

Načítám