Hlavní obsah

Vyškovská zoo vybuduje expozici divokých morčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Vyškovská zoo, která se zabývá chovem domácích a hospodářských zvířat z celého světa, což z ní dělá unikát mezi zahradami ve střední Evropě, vybuduje do jara expozici divokých morčat. Její návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost srovnat morčata, která chovají jako domácí mazlíčky, s těmi, co žijí volně v Jižní Americe. Rozdíly jsou velké.

Foto: Zoo Jihlava

Chloubou vyškovské zoo se na jaře stane nová expozice divokých morčat

Článek

„Ta divoká jsou o třetinu menší než domácí. Navíc mají jen hnědou srst, protože ona barevnost, na kterou jsme zvyklí, je výsledkem šlechtění. Jsou také poměrně divoká. Jen tak si je nelze ochočit,“ řekla Právu ředitelka zoo Dagmar Nepeřená. Zahrada před návštěvníky nebude na informačním panelu u nové expozice zastírat ani to, že morčata jsou v Jižní Americe poměrně známou pochoutkou. Jejich maso prý svojí chutí připomíná maso z nutrie.

Není morče jako morče

Zahrada má již v zázemí dva samce a hned osm samic divokých morčat. V předjaří jim vybuduje expozici, v níž budou mít výběh s jednopatrovým domkem, v němž najdou zázemí. Bude mít prosklenou stěnu tak, aby se mohli příchozí podívat dovnitř. Výhodou je, že zoo chová i klasická morčata, takže si návštěvník bude moci oba druhy ihned na místě porovnat.

Byl to jeden z mála živočišných druhů, který nám ještě scházel
Dagmar Nepeřená, ředitelka Zoo Vyškov
Foto: archiv Zoo Vyškov

Divoká morčata má zatím vyškovská zoo v zázemí. Jsou tak plachá, že se před focením ukryla do svých domečků

„Pokládáme za důležité ukázat našim příznivcům, jak se jednotlivé druhy před domestikací vyvíjely. I to je jeden z důvodů, proč novou expozici zřídíme,“ uvedla Nepeřená. Zoo Vyškov chová přes 125 druhů zvířat. Jedním z posledních druhů, který jí ještě schází do netradiční kolekce, je velbloud jednohrbý. I toho chce zoo získat. Velbloudi dvouhrbí mají expozici hned při vstupu do zoo.

Ovečky i dinosauři

Zahrada se nemůže pochlubit oblíbenými lvy, ledními medvědy, vlky, slony či žirafami. Specializuje se jen na domácí a hospodářská zvířata. K jejím chloubám proto patří například největší kolekce králíků a slepic v Česku. S jejich vytvořením pomáhaly kluby chovatelů.

Ukázkový je chov dobytka – od uherského skotu s mohutnými rohy až po skotský náhorní skot s bohatou srstí. Zoo chová vlastní včely. K největším chloubám patří její rybník, do něhož lze v podzemí nahlédnout přes skleněnou zeď, a seznámit se tak s tuzemskými rybami.

Zahrada staví na tom, že připomíná někdejší zemědělské usedlosti. K jejím obyvatelům patří stádo ovcí a koz a také stádečko oslů Poitouských, kteří se svojí velikostí téměř rovnají malým koním. Zoo ročně navštíví okolo 200 000 lidí. Je propojena s dinoparkem na druhém konci Vyškova, v němž je přes 50 soch prehistorických ještěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám