Hlavní obsah

Vyschlá přehrada odhalila 300 let staré město, Filipínci v tom vidí naději

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucho, které trápí celou jihovýchodní Asii, má vliv na hladiny řek i přehrad. Obyvatelům regionu to přináší řadu komplikací, ale má to i jeden vedlejší efekt, nad hladinu totiž vystupují budovy a místa, která byla dávno zatopena. Na Filipínách se dokonce vynořila část zmizelého města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlivem sucha se na Filipínách vynořilo 300 let staré město, které bylo dříve zatopené přehradouVideo: AP

 
Článek

Půl století bylo 300 let staré město Pantabangan ve filipínské provincii Neuva ecija zatopené vodou. Ustoupit muselo v roce 1970 jedné z největších jihoasijských přehrad, která alespoň na počest zatopeného města nese název Pantabangan.

Filipínský Palawan je nejlepším ostrovem světa

Cestování

Na videu z 28. července je ovšem vidět, že město z přehrady postavené na řece Pampanga kvůli extrémně nízké hladině vody opět vystoupilo na povrch. Bývalí obyvatelé i řada turistů se nyní k přehradě stahují, aby se na město podívali. Katolíci zase plánují uspořádání mše v tom, co zbylo z augustiniánského kláštera.

Úkaz, který se už nemusí opakovat

Ti pověrčiví z místních obyvatel věří, že vystoupení města nad hladinu je znamením shůry, které má dodat lidem naději v dobách pandemie koronaviru. Filipíny jsou totiž jednou z nejvíce zasažených zemí v Asii.

Muž uváznul kvůli koronaviru na letišti. Musel na něm 110 dní nocovat

Cestování

„Jsem šťastný, že mohu opět navštívit místo, kde jsem se narodil a vyrostl, a zavzpomínat na to, jak se tu žilo,“ řekl pro agenturu AP Alexander Agustin, který společně s rodinou plánuje navštívit připravovanou mši.

I autor videa Joergen Cruz Mandilag přehradu Pantabangan dobře zná. Většinou sem ovšem chodí fotografovat a natáčet východy a západy slunce. „Když mi místní řekli, že se objevilo město, neváhal jsem a jel jsem sem. Vždyť něco takového už zase na dlouhou dobu nebude k vidění,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám