Hlavní obsah

Muž uváznul kvůli koronaviru na letišti. Musel na něm 110 dní nocovat

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako z filmu Terminál je příběh Estonce Romana Trofimova. Ten v březnu kvůli koronaviru uváznul na letišti ve filipínské Manile bez možnosti odejít nebo odletět pryč. Přes tři měsíce v budově nocoval a přežíval prý na jídle, které mu dával personál. Teprve ve středu byl z nedobrovolného vězení vysvobozen, píšou servery Metro a Stuff.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trofimov dorazil do Manily 20. března, letěl z Bangkoku. Na Filipínách tou dobou už několik dní platila karanténa a tvrdá opatření kvůli koronaviru. Jelikož Estonec nebyl zahraničním diplomatem, zdravotníkem ani humanitárním pracovníkem, nebylo mu umožněno letištní budovu opustit. Nadto mu byl před příchodem na imigrační kontrolu odebrán pas.

Pro muže, který je podle svých slov hendikepovaný, nastalo několikaměsíční peklo — stal se nedobrovolným vězněm. Přespával v letištním hotelovém pokoji a jedinou jeho stravou bylo jídlo, které mu dával personál.

Ambasáda mu nepomohla

Trofimov se několikrát obrátil na estonskou ambasádu, avšak neúspěšně, nebyla schopna mu pomoci. Repatriačního letu se nedočkal a všechny běžné linky byly pozastaveny. „Zhoršuje se mi zdraví kvůli nedostatku jídla, slunce a čerstvého vzduchu. Nemám jinou možnost než svůj příběh sdílet,“ uvedl.

Pro estonský kanál ERR řekl, že nemůže Filipíny opustit. Zpět do původní destinace, tedy Thajska, by ho prý musela vzít aerolinka AirAsia, se kterou do Manily přiletěl. „Vzali mi pas a vrátí mi ho teprve, až poletím do Estonska. Jenže odsud žádné linky do Estonska nejsou, takže mám prý čekat, dokud se linky neobnoví,“ posteskl si Trofimov. Doplnil, že by nakonec mohl využít i Turkish Airlines. Problém je, že ani tato společnost aktuálně neoperuje.

Podle serveru Stuff.co.nz se ale na Estonce nakonec tento týden usmálo štěstí. Nakonec se do vlasti navrací během středy.

Reklama

Výběr článků

Načítám