Hlavní obsah

Výra, který přežil malárii, zabil vlak

– PLZEŇ
Právo, pab

Jedno ze tří letošních mláďat výra velkého na Plzeňsku, které po vylíhnutí přežilo epidemii ptačí malárie, zabil vlak. Pracovníci Českých drah chráněného dravce nalezli mrtvého na kolejišti u Zábělé a předali ho ochráncům přírody. Ti podle kroužku ptáka bezpečně identifikovali.

Foto: Jirka Prokeš

Podolské děti se každoročně schází při sobotním odpoledni, aby opentlily posvícenskou májku.

Článek

"Je to smutné. Letos byla příroda k výrům krutá. Z jedenácti vylíhnutých mláďat v námi mapovaných hnízdištích jich více jak polovina uhynula na ptačí malárii. Další teď přišlo o život na svém prvním lovu. Doplatilo na svoji nezkušenost," řekl  vedoucí záchranné stanice v Plzni Karel Makoň.

Podle něho právě ptačí dravci často číhají na kořist v okolí železnice. "Jednak se tam za odpadky z vlaků stahují drobní hlodavci a dalším velkým lákadlem jsou zbytky mrtvých zvířat na kolejích, která vlak srazí," vysvětlil Makoň. 

Hrozbou jsou predátoři a pytláci

Populace výra v posledních letech klesá. Například loni se v okolí Plzně podařilo vyvést jen dva mladé výry. Výr hnízdí na zemi, kde je mnohem více zranitelný.

"Samice je často rušena při sezení na vejcích, po vylíhnutí jsou mláďata ohrožena predátory, jako jsou lišky, kuny či divoká prasata. Samostatnou hrozbou jsou pytláci," vysvětlil ekolog.

Letos poprvé vyzkoušeli ochránci zvířat kamerový systém, kterým monitorovali hnízdo výra v Plzni - Koterově. Zřejmě díky tomu se tu také mláďata narodila poprvé po sedmnácti letech, aniž by je někdo zabil nebo zničil vejce.

Reklama

Související články

Kamery střeží hnízda výrů

Plzeňští ochránci přírody vytáhli do boje proti pytlákům s novou zbraní. Některá hnízdiště výra velkého, která se v minulosti často stávala terčem nenechavců,...

Výběr článků

Načítám