Hlavní obsah

Výměna kruhu za tyč ostravské strážnice nezastavila, opět jsou světovými šampionkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou titulech mistryň světa v párech pole dance se ostravské strážnice Alena Schaffartziková a Nikol Vítečková (obě 29) z Opavy letos v lednu rozhodly, že vymění tyč za kruh. A po deseti měsících se naučily párovou vzdušnou akrobacii na kruzích tak dobře, že se v ní před pár dny staly světovými šampionkami.

Ani výměna kruhu za tyč strážnice nezastavilaVideo: Jaroslav Zbožínek, Právo

 
Článek

„V pole dance jsme si šesti republikovými a dvěma světovými tituly splnily vše, co se závodní kariéry týče. Chtěly jsme se proto přesunout na trenérskou dráhu. Zároveň jsme si ale s naším závodním duchem chtěly zkusit novou disciplínu a v ní se pokusit o kvalifikaci na mistrovství světa,“ vysvětlila Alena, proč se s největší kamarádkou rozhodly pro změnu.

„Začátky tréninků vzdušné akrobacie na kruhu nám připomněly začátky na tyči, kdy jsme nevěděly, co se týče techniky, skoro nic,“ směje se Nikol.

V pole dance to usměvavým kráskám, jež v civilu coby městské strážnice v Ostravě nahání ty, co porušují zákon, šlo k úspěchu pomaleji. K titulu mistryň světa se dopracovaly po třech letech. U kruhu, jak se shodují, využily už dosavadní zkušenosti.

Foto: Foto archiv Aleny Schaffartzikové a Nikol Vítečkové

Alena Schaffartziková a Nikol Vítečková na červnové kvalifikaci v Praze

„Ze začátku jsme samy nevěřily, že do kruhu vlezeme obě najednou. Hodně nám ale pomohly zkušenosti z pole dance, a především fyzická síla, kterou už máme vybudovanou. Na tyči je jí zapotřebí mnohem více než na kruhu,“ popsala Alena s tím, že na kruhu to zase mnohem více bolí.

„Tím, že jeho obvod je opravdu tenký, tak ze vzájemného nošení sebe navzájem v nejrůznějších polohách jsme měly podlitiny opravdu všude. A musely jsme si zvyknout taky na točení kruhu, to byla pro nás úplně nová věc. Musely jsme si na to hodně rychle zvyknout, protože v závodní sestavě se opravdu skoro celé čtyři minuty točíme v nejrůznějších akrobatických polohách,“ nastínila.

Aleně s Nikol stačilo pár měsíců tréninků, aby se v červnu kvalifikovaly do Prahy na Czech Pole Sport Open 2023, kde k překvapení mnohých vytvořily světový rekord v bodech a vyhrály kategorii Artistic Hoop a Aerial Hoop Sport.

To jim umožnilo od 25. do 29. října reprezentovat Česko na Mistrovství světa v akrobacii na tyči a kruhu v polském městě Kielce. A ani tam nezaváhaly, když zvítězily v kategorii Aerial Hoop Sport Senior Doubles.

Trénovaly deset měsíců

„Po deseti měsících tréninku v nové disciplíně, kdy jsme se učily samy pouze z videí a bez trenéra. Je to pro nás stále neuvěřitelné,“ kroutí obě rozesmáté závodnice hlavami.

Prozradily, že ke světovému zlatu jim pomohly zkušenosti z pole dance, protože pravidla na této nejtěžší soutěži jsou hodně podobná jako u aerial hoopu.

I když by se zdálo, že kruh má teď u Aleny a Nikol přednost, opak je pravdou. Dál pilují své umění v obou disciplínách. „V práci si z nás teď dělají srandu, jakou disciplínu plánujeme vyhrát příště,“ práskla Alena na ostravské strážníky, kterým se dostává odpověď, že zatím žádnou.

„Vystupujeme na akcích a trénujeme sebe i naše svěřence. Máme v plánu to vydržet co nejdéle. Jen v blízké budoucnosti nemáme v plánu žádnou soutěž,“ uzavřela Nikol.

Ostravské strážnice tančí u tyče. Nejlépe na světě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám