Hlavní obsah

Východ slunce u Stonehenge v jižní Anglii dnes přivítaly davy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U prehistorického kamenného kruhu Stonehenge se dnes brzy ráno sešli druidi, pohané, místní obyvatelé i turisté, aby společně oslavili letní slunovrat. U megalitického monumentu sledovali východ slunce, které se nad obzorem v jižní Anglii objevilo před pátou ráno místního času.

Foto: Toby Melville, Reuters

Letní slunovrat přilákal ke Stonehenge velké množství návštěvníků, kteří rituálně tančili u kamenů.

Článek

Pro tisíce lidí, kteří se každoročně vydávají na pouť do Stonehenge, vzdáleného přibližně 128 kilometrů jihozápadně od Londýna, jde o více než jen pozdrav slunci. Druidové odění do bílých kuten, kteří se považují za novodobé spiritualisty spojené se starobylým keltským náboženským řádem, zde za úsvitu provádějí tradiční rituály symbolizující koloběh života, smrti a znovuzrození.

Letošní oslavy slunovratu ve Stonehenge začaly v úterý v 19 hodin a trvaly do dnešních osmi hodin ráno. Obvykle jsou menhiry ohrazené, ale o slunovratech a dnech rovnodennosti k nim nezisková organizace English Heritage, která spravuje stovky historických památek, umožňuje přístup, podotýká agentura AP.

Během této noci mohou věřící trávit čas uvnitř kamenného kruhu. Někteří zpívají nebo hrají na kytary, ovšem konzumace alkoholu je zakázána. Návštěvníci si mohou přinést deky, ale nikoli spacáky, a nesmí na prastaré kameny lézt. Pravidla byla v průběhu desetiletí zpřísněna, zvláště během pandemie covidu-19.

Foto: Toby Melville, Reuters

Někteří si letní slunovrat užívali s posvátnou úctou.

Stonehenge je symbolem britské kultury a historie. Zůstává jedním z největších turistických lákadel země, a to i přes zdánlivě nekonečné dopravní zácpy na nedaleké dálnici A303, oblíbené trase motoristů cestujících do jihozápadní Anglie či opačným směrem.

Megalitický monument zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO vznikal na rovinatých pozemcích Salisburské pláně postupně od doby před 5000 lety, přičemž unikátní kamenný kruh byl postaven v pozdním neolitu asi 2500 let před naším letopočtem. O významu tohoto místa se však stále vedou vášnivé debaty.

Charitativní organizace English Heritage uvádí několik vysvětlení - mohlo to být korunovační místo dánských králů, chrám druidů, okultní centrum pro léčení nebo astronomický „počítač“ pro předpovídání zatmění a slunečních událostí. Nejčastěji přijímaným výkladem je „pravěký chrám sladěný s pohyby Slunce“.

Koláčky asi chutnaly už ve Stonehenge

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám