Hlavní obsah

Vrhl se do potopené lodi a záchránil sebe i dva syny

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do problémů se v sobotu dostal devětatřicetiletý Carl Pries se svými dvěma devítiletými syny. Během rybaření v okolí australského Perthu do jejich lodi udeřila silná vlna a loď se potopila. Trojice se tak rázem ocitla na otevřeném moři a do bezpečí se dostala jenom díky štěstí a odvaze Priesa, píše server televizní stanice 9News.

Foto: Profimedia.cz

Okolí Perthu, ilustrační foto.

Článek

„Během tří sekund se loď vzpřímila a začala pomalu klesat,” řekl otec dvojčat. „Když se na vás synové obrátí s dotazem, zda tady zemřeme, není to úplně jednoduché,” dodal.

„Během tří sekund se loď vzpřímila a začala pomalu klesat,” řekl otec dvojčat. „Když se na vás synové obrátí s dotazem, zda tady zemřeme, není to úplně jednoduché,” dodal.

Na záchranu nakonec čekali dvě hodiny, během nichž se drželi části lodě, která zůstala nad hladinou. K záchraně značně přispělo štěstí, neboť v jednu chvíli na hladinu vyplavala námořní vysílačka, díky níž Pries zavolal pomoc.

Kromě toho se devětatřicetiletý hrdina potopil a v lodi našel rádiový nouzový maják, pomocí něhož je záchranáři mohli následně snáze lokalizovat. „Nechtěli (synové), abych se pro něj potápěl, ale musel jsem,” sdělil Pries.

Pokud by se trojice nedostala k vysílačce, mohl celý incident podle policisty Troye Pillagea dopadnout „úplně odlišně”.

Záchranný tým spatřil skupinku z helikoptéry zhruba 18 kilometrů od umělého kanálu Dawesville, asi 80 kilometrů jižně od Perthu. Byli převezeni do nemocnice, kde byli ošetřeni kvůli podchlazení a žahnutí medúzou.

Reklama

Výběr článků

Načítám