Hlavní obsah

"Vraždící" ikona musela z Ermitáže pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Starobylou ikonu zobrazující Ježíše Krista odstranili ze stálé expozice v petrohradské Ermitáži na základě tvrzení, že její "negativní energetické pole" likviduje personál muzea. Ikona prý přivodila smrt několika zřízencům, kteří působili v její blízkosti, uvedly oficiální zdroje jednoho z nejprestižnějších ruských muzeí.

Foto: Martina Pospíšilová

Projekt For You pod patronátem Lucie Bílé podporuje ženy v boji proti rakovině prsu a pohlavních orgánů.

Článek

"Je to nevysvětlitelný fenomén a začalo to už dávno. Tři nebo čtyři lidé onemocněli a zemřeli. Když byly židle zřízenců přemístěny dál od obrazu, všechny potíže ustaly. Už ji nebudeme vystavovat," uvedl Boris Sapunov z ruského oddělení muzea.

"Ikonu vytvořilo několik umělců, ale její střední část, kterou maloval učedník, obsahuje negativní bioenergetické pole," dodal podle britského listu The Daily Telegraph. Zřízenci, jejichž stanoviště se nacházela nedaleko obrazu, začali obvykle pociťovat nevolnost, slabost v nohou, bolesti hlavy a vysoký tlak. Vědci však nevěří na zázraky, proto si Sapunov vytvořil teorii, že ikona vyzařuje jistou negativní energii, která ovlivňuje psychický i fyzický stav člověka.

Lékař Vjačeslav Gubanov, který provedl odbornou analýzu obrazu, k tomu dodává: "Obraz vyzařuje množství energie, která způsobuje vibrace lidského mozku ve vysokých frekvencích. Ne každý člověk to vydrží. Je velmi pravděpodobné, že ikona byla malována pro elitu, nikoliv pro běžné lidi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám