Hlavní obsah

Vraťte ho do Polska! Obyvatele Hanušovic trápí drzý přivandrovalý rys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volně žijící rys, který už několik měsíců trápí zemědělce, chovatele dobytka a drůbeže a také samotné obyvatele obcí v okolí Hanušovic na Šumpersku, má být odchycen a vrácen do Polska. Odtamtud zřejmě přišel poté, co byl vypuštěn v rámci polského projektu návratu rysa do volné přírody. Právu to řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny AOPK Karolína Šůlová.

BEZ KOMENTÁŘE: Rys má být odchycenVideo: Walter Köhler, Právo

 
Článek

Projekt běží podle ní od roku 2019, ale s českou stranou jej nikdo nekonzultoval.

„Neproběhlo ani posouzení případných dopadů na naši rysí populaci,“ uvedla mluvčí s tím, že AOPK se o projektu dozvěděla až poté, co se začaly objevovat informace o tom, že se v Olomouckém kraji pohybuje rys s telemetrickým obojkem, který se chová nestandardně, přibližuje se k lidským obydlím a není plachý.

„Informovali jsme o tom proto zástupce projektu a vyzvali je, aby rysa odchytili a odvezli,“ zdůraznila Šůlová. Takovéto vypuštění velkých šelem není podle ní v souladu s přístupem, který se v ČR uplatňuje, tedy s důrazem na přirozenou obnovu populací.

„Pokusy o odchyt zmíněné šelmy ale zatím nebyly úspěšné,“ dodala.

Foto: Walter Köhler

Rys z Polska se pohybuje v Jeseníkách již několik měsíců.

„V pravé poledne špacíroval po dědině”

Podle Waltera Köhlera z Farmy Morava v Malé Moravě zvíře v posledních dnech nikdo neviděl. „Ani jsem neslyšel, že by nyní někomu udělal rys škody. Dříve ano, útočil na slepice, jehňata... Naposledy jsme ho pozorovali asi před deseti dny. Tehdy se toulal po okolí, byl vidět prakticky všude. Třeba v pravé poledne si to volně špacíroval po dědině. Lidi mají strach. Více než o domácí zvířata či dobytek se bojí o děti. Když rys zvládne dvacetikilového daňka, kdoví, čeho všeho by byl schopen,“ řekl Právu farmář.

Podle odborníka na velké šelmy z Mendelovy univerzity Brno Miroslava Kutala takové chování rysa určitě není běžné. „Tento rys je ochočený a nemá z lidí strach. Doputoval několik stovek kilometrů z oblasti severozápadního Polska, kde bylo v posledních dvou letech vypuštěno už více než padesát rysů. A protože jde o teritoriální zvíře, nemohli všichni zůstat na jednom místě. Proto se rozptylují do okolních zemí,“ vysvětlil.

Foto: Petr Šaj (Správa CHKO Jeseníky)

Projekt s českou stranou nikdo nekonzultoval.

Víme také, že tento rys původně pochází z Německa, kde byl zakoupen v jednom wildparku. „Nevíme nic o jeho genetické příslušnosti, víme, že to určitě není rys z Karpat, spíše má blíže k baltské populaci. I z tohoto důvodu si nemyslíme, že je to zvíře vhodné pro vypouštění do volné přírody, protože by se mohl v našich podmínkách zkřížit s původním karpatským rysem, kterého máme v Beskydech,“ obává se Kutal.

Tak kolik slepic jsi sežral? Farmář přistihl v kurníku rysa

Koktejl

Zdůraznil ale také, že tento rys se venku pohybuje už zhruba rok a nejsou známky toho, že by byl agresivní. Člověka ignoruje, nepovažuje ho za nebezpečí. U zvířat ze zajetí však podle odborníků neexistuje nikdy jistota, jak zareagují, a na blízkou vzdálenost může dojít k lecčemu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám