Hlavní obsah

Tak kolik slepic jsi sežral? Farmář přistihl v kurníku rysa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský farmář Chris Paulson přistihl ve svém kurníku rysa, který byl tak pohroužen do lovu slepic, že si ho ani nevšiml. Paulson proto zareagoval pohotově, rysa popadl za krk a dřív, než ho vypustil do divočiny, natočil s ním ještě video, které se stalo hitem sociálních sítí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Video, které začalo kolovat minulý týden po sociálních sítích, ukazuje Paulsona s nepříliš spokojeným rysem přistiženým přímo při činu.

„Nejdřív jsem se ho snažil odehnat, ale byl příliš fascinovaný kořistí. Tak jsem se sehnul a popadl ho, jako to dělají domácí kočky s koťaty,“ uvedl farmář pro kanadskou televizi CBC. Překvapený rys se nezmohl na odpor, zafungovaly u něj stejné instinkty jako u koček. Ty přenášejí mláďata za kůži za krkem, která se v tu chvíli poslušně „vypne“.

Paulson si s desetikilovým rysem zvládl natočit i video. „Tak se podíváme, jakou škodu jsi napáchal, kamaráde,“ říká na záběrech za nespokojeného mručení kočkovité šelmy. Dřív, než Paulson zakročil, stihl rys zabít dvě slepice.

„Ale ne, dostal jsi ty nové, to není dobré,“ pokračuje farmář. „Podívej se, jak si všechny rozrušil,“ dodává za nervózního kdákání slepic.

Zatímco ostatní farmáři by dost možná šelmu zastřelili (i když je to v Kanadě nelegální), Paulson umístil rysa do klece na psy a později ho zavezl do lesa, kde ho vypustil. „Jsme tu součástí velkého přírodního cyklu. Je tu mnoho jídla, ale také mnoho predátorů,“ uvedl Paulson žijící na farmě ležící uvnitř domorodého teritoria Wet'suwet'en v Britské Kolumbii.

Případ zastřeleného rysa Oldy policie odložila, pátrání mezi majiteli pušek nepomohlo

Krimi

Jeff Palm, místní ochranář přírody, nicméně Paulsonův čin neschvaluje. Rysové podle něj dokážou být velice zuřivá zvířata a Paulson mohl rovněž skončit se zle potrhanou rukou. Palm proto nabádá ostatní, aby v podobných situacích na zvíře nesahali.

Svévolné přemísťování divoce žijících zvířat je navíc rovněž nelegální a může skončit pokutou. Kanadští policisté, kteří tento případ vyšetřovali, ale vše vyřešili domluvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám