Hlavní obsah

Vousy musí pryč. Jinak se francouzští hasiči nesmějí vrátit do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm profesionálních hasičů z francouzského Saint-Étienne, kteří byli suspendováni kvůli nošení vousů, se musí oholit, pokud se chtějí vrátit do práce. Potvrdil to ve čtvrtek správní soud v Lyonu, když zamítl jejich stížnost proti rozhodnutí regionálního velitelství hasičského a záchranného sboru (SDIS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nadřízení koncem ledna zakázali zmíněným hasičům chodit do práce. Velitelé se podle deníku Le Figaro odvolali na místní služební předpis, který záchranářům v regionu vousy zapovídá, ale který se donedávna striktně neuplatňoval.

Důvodem zákazu je, že prý vousy neumožňují řádné užívání vzduchotěsných ochranných masek. Suspendovaní hasiči se ale obrátili na soud a odvolávali se na nařízení francouzské vlády z roku 2015. To pouze stanoví, že plnovousy a kníry musí být udržované v čistotě a střižené tak, aby nebránily nošení masek.

„Neexistuje žádný vědecký důkaz, že kníry, plnovousy nebo kotlety znemožňují užívání masek,“ argumentovala před soudem advokátka hasičů Marie Cochereauová. Dodala, že její mandanti jsou neoprávněně mimo službu, což je připravuje o odměnu. „Každý den se musí hlásit v kasárnách a pak jít domů, aniž by dostali zaplaceno,“ zdůraznila.

Právní zástupce SDIS Maître Petit ale namítal, že jde o „vážnou záležitost z hlediska bezpečnosti veřejnosti“. „Je zvláštní, že hasiči nepřemýšlejí o své ochraně a tím i o ochraně obyvatel,“ prohlásil.

Soudce se nakonec přiklonil k názoru SDIS s tím, že hasičům nic nebrání splnit povinnost danou služebním předpisem a že když se normou neřídí, je to jejich výlučné rozhodnutí.

Hasičské letadlo v Chile se zřítilo na dálnici. Tragický pád zachytila kamera

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám