Hlavní obsah

Vnuk posledního českého krále dostane kopii svatováclavské koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek pro obnovu Českého království zorganizoval sbírku na zhotovení kopie svatováclavské koruny pro Karla Habsburského. Vnuk posledního rakouského císaře Karla I., který byl i českým a uherským králem, oslaví 11. ledna šedesátiny.

Foto: Profimedia.cz

Karel Habsburský na snímku z roku 2012

Článek

Dárek na objednávku zhotovil turnovský šperkař Jiří Urban. Termín jeho předání může ovlivnit i epidemie, uvedl starosta spolku Jindřich Holub, který je také starostou obce Pohleď na Havlíčkobrodsku.

Spolek podle Holuba jen zaštítil širší iniciativu. Zhotovení repliky stálo 300 tisíc korun. Jak uvedl, na transparentní účet na ni kromě několika organizací přispělo asi 130 lidí. Aktivita Koruna pro Karla má podle Holuba připomenout to, že i pro Česko pořád existuje dědičná linie panovníků a že má své příznivce.

Současná hlava habsbursko-lotrinského rodu žije v Rakousku. Na předání daru se jeho příznivci podle Holuba domlouvají s osobním pobočníkem Karla Habsburského. „Asi to nebude přímo na narozeniny, uvidíme, jak to všechno dopadne,” řekl.

Šance na změnu je mizivá

Spolek pro obnovu Českého království sdružuje lidi, kteří se snaží vyvolat debatu o uspořádání státu. Popularita královských rodin v zemích, kde se monarchie udržela, podle spolku dokazuje, že dědičné královské rodiny s omezenými výkonnými pravomocemi jsou důstojnějšími představiteli státu než volení prezidenti.

„Myslíme si, že takový symbol trvalé hodnoty, který by panovník představoval i v moderní době, tomu státu chybí,” uvedl Holub. Zároveň si uvědomuje, že šance na takovou změnu je v Česku mizivá. „Jsme nohama na zemi,” řekl.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Svatováclavská koruna

Svatováclavská koruna je součástí českých korunovačních klenotů, s korunovačním žezlem a jablkem je uchovávána v Korunní komoře ve svatovítské katedrále. Kopie koruny vytvořená ze sbírky spolku je stejně velká jako originál. Vytvořena byla ze stříbra a je pozlacená, zdobí ji napodobeniny kamenů ze skla.

V Pohledi, kde spolek sídlí, byla před čtyřmi lety odhalena bronzová busta rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Ves poblíž Světlé nad Sázavou tak připomněla 100. výročí úmrtí tohoto nejdéle vládnoucího rakouského císaře. Řečníci tehdy uváděli, že jde o první nově osazený pomník Františku Josefu I. v Čechách za posledních sto let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám