Hlavní obsah

Vlny odnesly loď i s opravářem. Na moři strávil 24 dnů jen o kečupu a bujonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi krušný měsíc zažil muž z karibského ostrova Dominika poté, co koncem minulého roku opravoval loď a tu za nepříznivého počasí odnesly vlny na volné moře. Záchrany se dočkal až za 24 dnů a na palubě měl pouze kečup, sušený česnek v prášku a bujonové kostky.

Opravář lodí přežil na moři 24 dnů o kečupu, sušeném česneku a kostkách bujonuVideo: AP

 
Článek

Sedmačtyřicetiletý Elvis Francois z karibského státečku Dominika koncem loňského prosince pracoval na malé loďce v přístavu na ostrově Saint Martin, když vlivem nepříznivého počasí vlny vytáhly loď na volné moře. Elvis byl v tu chvíli natolik pohroužen do práce, že si toho všiml až příliš pozdě.

Zkoušel si zavolat pomoc z mobilu, ale neměl žádný signál. V dalších dnech viděl i několik lodí a snažil se je na sebe upozornit, ale všechny tyto pokusy selhaly. Dokonce zapálil na palubě oheň, ale nikdo si ho nevšiml.

Naděje na záchranu přiletěla až v půlce ledna. „Bylo to kolem 15. ledna, když přímo nade mnou letělo letadlo. Měl jsem zrcadlo, tak jsem jim zkusil dát signál. A věděl jsem, že mě viděli,“ popsal později Elvis Francois.

Posádka letadla vyrozuměla kolumbijské námořnictvo a to Elvise zachránilo s pomocí obchodní lodi, která se v oblasti zrovna nacházela. Našli ho zhruba 220 kilometrů severozápadně od kolumbijského přístavu Puerto Bolivar.

Byl to zážitek

Na palubě nebylo prakticky téměř žádné jídlo, a Elvis si tak musel vystačit pouze s lahví kečupu, sušeným česnekem v prášku a několika kostkami bujonu. Tyto ingredience porůznu míchal s dešťovou vodou a díky nim svůj dlouhý nedobrovolný pobyt na moři přežil.

„Byl to docela zážitek,“ zhodnotil Elvis již v bezpečí na pevnině svůj pobyt na vodě. „Mnoho dnů na moři, s nikým nemluvíte, nevíte, co máte dělat, nevíte, kde jste. Bylo to dost drsné.“

Po zdravotní prohlídce si nakonec Elvise vzaly do péče imigrační úřady a zařídily jeho návrat domů.

Teenagery na paddleboardech odvál vítr od pláže na ostrov

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám