Hlavní obsah

Teenagery na paddleboardech odvál vítr od pláže na ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslava konce školního roku mohla pro čtyři australské teenagery skončit tragicky. V pondělí večer totiž vypluli na nafukovacích paddleboardech, ale vítr je zanesl daleko od pláže. Po několika hodinách naštěstí skončili na ostrově, kde se jim už dostalo pomoci.

Teenagery na paddleboardech odvál vítr od pláže. Naštěstí je moře vyplavilo na ostrovVideo: Reuters

 
Článek

Městečko Rosebud nedaleko Melbourne je oblíbenou letní destinací. Dva chlapci a dvě dívky ve věku osmnáct a devatenáct let se proto rozhodli oslavit tam konec školního roku a úspěšné složení závěrečných zkoušek na střední škole.

Ale nápad vyjet si na paddleboardech nebyl šťastný. Zvedl se totiž vítr a odnesl studenty daleko od břehu. Na vodě museli strávit mnoho hodin, než je promrzlé a dezorientované kolem druhé hodiny v úterý ráno moře vyplavilo na zhruba 22 kilometrů vzdáleném ostrově Swan Island.

Dočasné útočiště našli v chatce a po východu slunce se vydali hledat pomoc. Brzy je našel pracovník ostrahy a společně s vojenským personálem vyrozuměli policii. Ostrov je totiž naštěstí značně obydlený - v jedné jeho části sídlí vojenská výcviková základna a ve druhé se rozkládá golfový resort.

Krátkodobí trosečníci pak rychle putovali do nemocnice, kde se ukázalo, že jejich stav je stabilní a že nemají žádná zranění.

Vánoční zázrak

O velkém štěstí hovoří všichni zainteresovaní. „Podobné věci končí bohužel až příliš často tragicky,“ okomentoval tuto neobvyklou událost inspektor Ian Pregnell a dodal: „Dá se říct, že je to vánoční zázrak.“

Velkou úlevu pocítili i rodiče všech mládežníků. „Jsme strašně šťastní, byli jsme naprosto zoufalí,“ řekl za všechny jeden z otců Jack Shi.

O zmizení se totiž vědělo už od pondělního večera, kdy si na pláži náhodný kolemjdoucí kolem osmé hodiny všiml odložených věcí včetně mobilů a průkazů a ohlásil to policii.

Rozjela se pátrací akce, ale ta byla kvůli nepříznivým podmínkám zhruba ve čtyři ráno přerušena a pokračovala až po rozednění. Ale v té době již byli všichni čtyři studenti naštěstí v bezpečí na pevné zemi.

Něco nevídaného, velryba popostrčila paddleboardistku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám