Hlavní obsah

Víno z jihu Moravy nese jméno Karla Rodena

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

To byl přece Karel Roden! Nebo nebyl? Tak trochu v šoku byli ojedinělí návštěvníci brněnského parku Lužánky, kteří se vydali na odpolední procházku do sychravé středy a potkali poněkud zasmušilého muže s ohařem, na kterého volal Terezko. Nešlo o přelud. Herec světového jména přijel do místní Vinné galerie, aby představil produkt, který nese jeho jméno.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Roden představil v brněnské Vinné galerii víno, které nese jeho jméno.

Článek

„S nápadem mít víno vlastní značky jsem přišel sám. Chtěl jsem tak udělat radost sobě i lidem, kteří se ve vínu vyznají a pijí ho pro potěšení. Není to o kvantitě, a proto taky chvíli trvalo, než produkt, který se vyznačuje především kvalitou, vznikl,“ uvedl herec.

Zároveň dodal, že se ve svém domě - tedy zámku, který zdobí i etikety lahví, už kdysi pokoušel o založení vlastního vinného archivu.

„Nepovedlo se to. Vína, která jsem tam k archivování vybral, měla příliš mnoho alkoholu a zbytkového cukru a přešla do opětovného kvašení. Ovšem nepřišla vniveč. Už zrají v sudu jako vínovice. Ochutnat se ale budou moci až za několik let,“ dodal herec.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Roden si v Brně připil s filmovým producentem a vinařem Tomášem Vicanem

Ke zrodu vína s jeho vlastním jménem jej dovedla spolupráce s vinařem a také filmovým producentem Tomášem Vicanem, se kterým spolupracoval na jednom z nejlepších filmařských počinů poslední doby - filmu Lidice.

„Vína se jménem Karla Rodena vznikají v Adámkově vinařství ve Višňovém u Znojma. Smyslem je vyrobit vždy jen omezené množství z té nejkvalitnější části úrody. Rozhodně to není pití určené k prodeji v supermarketech,“ vysvětlil Vican.

Za nejlepší z produkce považuje Roden víno odrůdy Aurelius, které se však urodilo jen velmi málo, nebo odrůdy Pálava ročníku 2010, které bylo vyrobeno také jen několik tisíc lahví.

Reklama

Výběr článků

Načítám