Hlavní obsah

VIDEO: Nový typ kardiostimulátoru byl voperován prvnímu pacientovi

– PRAHA

Lékaři z Ústřední vojenské nemocnice v Praze v úterý voperovali prvnímu člověku v Česku zcela nový typ kardiostimulátoru, který má schopnost automatického naprogramování na konkrétního pacienta. Novinářům to po operaci řekl kardiolog Libor Kameník.

Článek

"Jde o unikátní systém, který umožní rozpoznat potřeby pacienta," dodal. Kardiostimulátor se operuje například lidem, kterým pomalá srdeční frekvence způsobuje slabost a občasnou ztrátu vědomí. Přístroj by měl odstranit poruchy rytmu a stimulovat srdce k činnosti. Kardiostimulátor hlídá srdeční frekvenci síní i komor a v případě poklesu vydá elektrický impulz, který zajistí stah srdce.

Operace není těžká, dodal Kameník, trvá méně než hodinu a druhý den může pacient odejít domů. Podle Kameníka není jednoduché rozhodnout, které pacienty vybrat. Pojišťovny nastavily finanční limity, Česká kardiologická společnost si proto vytvořila vnitřní pravidla a kritéria pro operace.

Provádějí se podle Kameníka těm lidem, u nichž existuje šance na zvýšení kvality života. Pokud se jedná již o těžce nemocného, který se téměř nehýbe, kardiostimulátor mu nepomůže, dodal lékař. Za posledních 12 měsíců voperovalo Kardiostimulační centrum ÚVN celkem 234 kardiostimulátorů jiných typů.

Pomohl i Krampolovi

Podobný typ kardiostimulátoru, který lékaři voperovali prvnímu pacientovi v Česku, pomohl například herci Jiřímu Krampolovi. Trpěl nepravidelným rytmem, slabostmi a nízkým tlakem. "Když jsem chodil dřív do schodů, tak se mi velice špatně dýchalo, dnes mám pocit, že můžu brát 'Eiffelovku' po třech," řekl Krampol. Zmizelo mu také nedokrvování prstů a snížila se únava při sportu.

Kameník zdůraznil, že každý pacient dostane při odchodu z nemocnice informace o tom, jak s kardiostimulátorem zacházet. "Měl by se například vyhýbat elektromagnetickým polím," řekl. Funkci kardiostimulátoru může zkomplikovat například mobilní telefon v náprsní kapse, blízkost televizního vysílače a průmyslová svářečka.

Nové technologie umožňují kontrolu pacientů s kardiostimulátorem na dálku. Například takzvaný Home Monitoring využívá v ČR okolo 200 pacientů. Technologie umožňuje kontrolu zdravotního stavu člověka s nemocným srdcem na dálku, zpráva o poruchách srdečního rytmu putuje od nemocného k lékaři přes satelit, objeví se mu na mobilu nebo v mailu.

Chod srdce srovná defibrilátor nebo kardiostimulátor, který má nemocný voperován. Lékař dostane informaci o poruše rytmu do pěti minut. Pokud je problém větší, pozve si pacienta na kontrolu a upraví mu například dávkování léků, aby poruchy rytmu omezil. Díky informacím z domácího sledování tak může zahájit léčbu včas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám