Hlavní obsah

VIDEO: Buchtičky se šodó dobývají menu luxusních pražských restaurací

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte si na školní léta, kdy jste na jídelním lístku objevili: dnes buchtičky se šodó. Evokuje vám tento název vzpomínku na nerozmíchaný bílek ve žluté omáčce? Vracel váš spolužák pokrm zpět do talíře? Pokud jste měli smůlu a kvůli buchtičkám nezapomenete na školní jídelnu, vězte, že se dají připravit originálně, chutně a s rumovým základem.

Článek

Buchtičky se šodó jsou nedoceněný národní pokrm. Ve Francii sice připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je jenom variací na puding. Schází v něm základ – křehké a dozlatova upečené buchtičky. Podobný pokrm mají snad jenom v Bavorsku, kde k němu chovají stejně vášnivý vztah jako v Česku.

Budete-li si chtít objednat kdykoliv buchtičky v některé z pražských restaurací, s výjimkou Havelské koruny příliš štěstí mít nebudete. Mezi podniky, kde se buchtičky se šodó připravují ve speciálním menu, patří například Café Louvre, Kolkovna, Baráčnická rychta, Vikárka nebo restaurace U Vodárny.

V Praze právě probíhá buchtičkový den, několik podniků se zapojilo do soutěže o nejlepší buchtičky se šodó. Restaurace Slavia láká kolemjdoucí sloganem Nač můžete mít buchtičky, když můžete mít velké buchty.

Anebo někdy vyrazte o polední přestávce do nejbližší základní školy a jistě se s buchtičkami setkáte. Z jídelních lístků ještě nezmizely.

Recept na dukátové buchtičky se šodó (pro 5 osob)
Potřebujeme: 50 g másla, 3 žloutky, 1 lžíce rumu, špetka soli, vanilka, citronová kůra ze 1/4 citronu nevoskovaného, 30 g cukru, 20 g droždí, 1/8 l smetany nebo mléka, 300 g krupičkové mouky, 50 g rozinek, 50 g másla do pekáče, vanilkový cukr na posypání
Vinná pěna: 1/8 l bílého, kyselého vína, 60 g tlučeného cukru, 2 žloutky, kousek citronové kůry v jednom kuse, kousek (asi 2cm) vanilky, 1 celé vejce
Příprava: Do utřeného másla s cukrem a žloutky zamícháme trochu rumu, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru a vykynutý kvásek ze 20 g droždí a 1/8 l smetany. Přidáme prosátou mouku a vypracujeme volné těsto, které dáme vykynout.
Vykynuté těsto dáme na vál, vyválíme na plát, který posypeme očištěnými rozinkami. Plát přeložíme na polovinu a malou kulatou formičkou vykrájíme buchtičky. Klademe je na vymaštěný pekáček, vždy dvě vrstvy na sebe, pomažeme je mezi sebou rozehřátým máslem a dáme vykynout.
Poté je na povrchu potřeme máslem a upečeme je v horké troubě do červena. Při pečení je na povrchu mastíme máslem. Upečené dáme na talířky, posypeme vanilkovým cukrem a polijeme vinnou pěnou.
Vinná pěna - šodó: V kotlíku ušleháme ve víně cukr, žloutky, celé vejce a v celku citronovou kůru a vanilku. Pak postavíme kotlík do vařící vody a pěnou šleháme, až začne vystupovati a houstnout. Vařit se nesmí. Vanilku a kůru vyndáme a pěnu ihned podáváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám