Hlavní obsah

VIDEO: Brit skládal Rubikovu kostku 26 let, rekord je 7,08 vteřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celých 26 let strávil Brit Graham Parker skládáním Rubikovy kostky. Populární hlavolam si koupil v roce 1983 a nyní se rozplakal radostí, když se mu ho konečně podařilo pokořit, píše britský list The Sun. Rekordmanům přitom na složení stačí sedm vteřin.

Článek

Pětačtyřicetiletý Parker z Portchesteru v jižní Anglii strávil skládáním kostky 27 400 hodin. "Musím vám říci, že se mi nesmírně ulevilo. Už mě to dohánělo k šílenství a ovládalo to celý můj život," cituje The Sun šťastného hráče.

"Vynechal jsem i důležité události, abych mohl zůstat doma a řešit kostku. Budil jsem se i v noci a přemýšlel o ní. Přátelé mi nabízeli, že to za mě udělají, ale já jsem to musel dokázat sám," dodal Parker.

Skládání přineslo hráči bolesti zad a problémy v manželství

Dlouhé hodiny, které skládáním strávil, mu prý přivodily bolesti v zápěstí a v zádech. "Ale stálo to za to. Když jsem naposledy kostkou cvaknul a každá její strana měla jednu barvu, rozplakal jsem se."

Žena neuvěřitelně trpělivého a tvrdohlavého hráče řekla, že jeho fixace na kostku vnášela do jejich manželství značné napětí. "Byl tou kostkou posedlý a strávil s ní denně několik hodin. Chtěla jsem se s ním rozejít, ale věděla jsem, že si nedá pokoj, dokud to nevyřeší," řekla sedmačtyřicetiletá Jean Parkerová.

Rekord je 7,08 vteřin

Organizace The World Cube Association, která sdružuje příznivce kostky a pořádá soutěže ve skládání, soudí, že impozantní úsilí Grahama Parkera bude jistě rekord. Nejlepší hráči potřebují ke složení kostky jen několik desítek pohybů.

Světový rekord v rychlostním skládání kostky drží Nizozemec Erik Akkersdijk, který ji dokázal složit za 7,08 vteřiny. Tohoto rekordu dosáhl loni v červenci na mezinárodním festivalu šachu, bridže a her Czech Open 2008 v Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám