Hlavní obsah

Vězeň z Guantánáma chce od USA 10,4 miliony dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánec, který byl vězněn omylem na kubánské základně Guantánámo, žádá jako odškodnění od Spojených států 10,4 miliónů dolarů (asi 312 mil. Kč). Muž považuje vysokou finanční částku za oprávněnou a podotýká, že mu jeho věznitelé "vzali roky života" a "způsobili fyzické a psychické rány", z nichž se dodnes vzpamatovává.

Foto: Josef Zajíc

Czech Raildays 2012 se koná v Ostravě-Přívoze na nákladovém nádraží.

Článek

Mohammed Snaghir tvrdí, že ho američtí vojáci drželi v miniaturní cele a mimo jiné násilím nutili pít alkoholické nápoje. Na Kubě strávil celkem deset měsíců, propuštěn byl až minulý rok v listopadu. "Jednoduše mi řekli, jsi svobodný, pojedeš domů. Nijak se neomluvili," řekl postižený novináři z Seattle Post Intelligencer.

Klient myslí i na rodinu

Sanghirovu stížnost si vzal na starosti pákistánský právník Mohammed Ikram Chaudhry sídlící v Rawalpindi. Částku, o níž jeho klient žaluje USA, pokládá za přiměřenou. "Utrpěl mentální šok, nemohl vydělávat, byl terčem týrání a náboženského ponižování," uvedl k nárokům bývalého vězně.

Sanghir žádá 10 miliónů dolarů (asi 300 mil. Kč), 400 tisíc dolarů (asi 12 mil. Kč) je určeno jako odškodnění pro rodinu strádající jeho pobytem na Kubě. Nejvíce jej prý rozhořčil slib americké strany, že po návratu domů dostane jako "bolestné" 2 tisíce dolarů (asi 60 tis. Kč), na konec ale získal jen 100 dolarů (asi 3 tis. Kč). Na peníze čekal do prosince. Od ledna 2003 začal sestavovat žalobu, projednávat případ s právníky.

Spor proběhne v Pákistánu

Spor se odehraje v Pákistánu. Nebude-li odškodněn, je připraven podat žalobu v USA. Sanghir byl zadržen na severu Afghánistánu spolu s tisíci bojovníky Tálibánu. Prý k nim ale nepatřil, v zemi pobýval údajně už od června 2001 na duchovní pouti. Než se dostal na Kubu strávil dlouhé desítky měsíců v přeplněné cele v Pákistánu.

Související články

Výběr článků

Načítám