Hlavní obsah

V Nottinghamu odstranili ze zdi domu Banksyho dílo a prodali jej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se loni objevilo na zdi v anglickém Nottinghamu, si už lidé na původním místě neprohlédnou. Ze zdi jej totiž majitel budovy nechal odstranit a prodal jej sběrateli Banksyho výtvorů, informoval ve středu zpravodajský web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Banksyho dílo u kadeřnictví v Nottinghamu

Článek

Obraz, který Banksy namaloval na zeď kadeřnictví v Nottinghamu loni v říjnu, znázorňoval malou holčičku, která jako obruč k hraní používá plášť jízdního kola. Před výjevem byl uvázán ke sloupu reálný bicykl bez zadního kola. U malby se zpočátku scházely desítky lidí, z nichž někteří považovali dílo za výraz optimismu v chmurné koronavirové době.

Banksyho nástěnnou malbu si ale už na cihlovém domě v Nottinghamu nikdo neprohlédne. Ve středu ji odborná firma spolu s částí zdi odstranila. Majitel budovy totiž výtvor prodal galeristovi Johnu Brandlerovi, který je sběratelem Banksyho děl. V minulosti získal například i malbu ze zdi garáže ve městě Port Talbot.

Banksyho variace na Moneta se v aukci prodala za 226 milionů korun

Kultura

Stanici BBC Brandler řekl, že zaplatil za dílo "šestimístnou sumu" a brzy se jej chystá vystavit ve své galerii. Podle místního listu The Nottingham Post daruje majitel domu utržené peníze na charitu.

Banksy se zatím k transakci nevyjádřil. Je však znám jeho odpor ke komercializaci umění a jeho vystavování v muzeích a galeriích, upozornila agentura DPA.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech anglického města Bristol, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla, která často kritizují současnou společnost, se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce eur. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech v USA, ve Francii nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Banksy podpořil a vyzdobil loď, která zachraňuje migranty ve Středozemním moři

Koktejl

Kromě graffiti Banksy vytváří i obrazy na plátně. V říjnu 2019 se obraz s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament), na němž jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu, prodal dokonce za 9,9 milionu liber (tehdy 287 milionů Kč). To je dosud nejvyšší částka za dílo tohoto umělce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám