Hlavní obsah

Vědci uvažují o výrobě ekologického obalu ze zbytků rajčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Od rajčete je pouhý krok k výrobě ekologického sáčku, který se sám v přírodě rozloží. Oznámili to vědci z Italského národního výzkumného střediska. Princip transformace je jednoduchý, tvrdí Barbara Nicolausová, která je autorkou studie o využití odpadu při zpracování rajčat a pracuje v Ústavu biomolekulární chemie v Pozzuoli u Neapole na jihu Itálie.

Foto: Promo Hana Machalová
Článek

"V našem výzkumném programu jde o to, jak extrahovat a očistit polysacharidy získané z odpadu při zpracování rajčat, z nichž by se vyráběly plastické sáčky rozložitelné v přírodě," řekla Nicolausová.

"Projekt je již v experimentálním stádiu v několika podnicích v oblasti Neapole a vzbudil zájem zahraničních konzervárenských společností," dodala.

Její kolega Rocco De Prisco upřesnil, že do dvou či tří měsíců bude jasné, zda je tento proces pro konzervárenský průmysl rentabilní.

Polysacharidy jsou cukry s velmi dlouhými molekulárními řetězci, které lze nalézt v rostlinných vláknech. Podle studie umožňují chemické a fyzikální vlastnosti vyvinout biologicky rozložitelný materiál, který by byl použitelný jako plastický sáček, ale také jako plachtovina při pěstování různých kultur.

Itálie ročně vyprodukuje na 65 miliónů metrických centů rajčat. Ta jsou nedílnou součástí většiny tradičních italských jídel, ať již čerstvá či v podobě různých omáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám