Hlavní obsah

Vědci pořídili unikátní záběry nesmírně vzácného mořského savce

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hobart

Australským badatelům se při lednové výpravě podařil jedinečný úlovek. Pořídili totiž záběry nesmírně vzácného kytovce. Vorvaňovec Shepherdův se tak podle jejich slov vůbec poprvé objevil na videu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vorvaňovec Shepherdův se poprvé objevil na videozáznamuVideo: Reuters

 
Článek

V lednu se vědci z Australské antarktické divize (Australian Antarctic Division) vydali na expedici jižně od Austrálie. V Bassově průlivu nedaleko Portlandu spatřili skupinku delfínů a jiných kytovců, když si najednou všimli něčeho velmi neobvyklého.

„Viděli jsme delfíny skákavé, kulohlavce, a pak také něco neobvyklého. Už z dálky jsem poznala, že to bude vzácný tvor,“ uvedla pro agenturu Reuters Natalie Stemmatová, členka expedice a specialistka na kytovce.

„Setkání s touto skupinkou bylo úžasné. Přímo výjimečné ale bylo, že kytovci zůstali tak dlouho na hladině, abychom mohli pořídit několikaminutové záběry,“ uvedl vedoucí expedice Michael Double.

Zcela nový pohled

Po zpětném přezkoumání videa se ukázalo, že tím vzácným tvorem byl vorvaňovec Shepherdův. Tento mořský savec, který obývá vody v subpolární oblasti jižně od Austrálie, byl poprvé objeven v roce 1937. Nyní se řadí mezi nesmírně vzácné tvory. Podle potvrzených informací byl totiž spatřen pouze třikrát.

„Jak je ze záběrů patrné, mají velmi výrazné melounovité čelo světlé barvy a úchvatnou černo-krémovou pigmentaci. Dále je pro ně typické tlusté břicho a vyčnívající zobákovitý rypec. Nyní už navíc i víme, jak se pohybují, jaké zvuky vydávají a jak mezi sebou komunikují. Dokonce se nám změnil i náhled na jejich charakteristické rysy,“ popsala Stemmatová.

Jediné video vůbec

Vorvaňovec Shepherdův byl podle agentury Reuters naposledy předmětem výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v roce 2006. Podle australských vědců ovšem do této doby neexistovalo jediné video, které by chování těchto mořských savců lépe přiblížilo.

„Od té doby, co jsme se vrátili z výpravy, jsme se začali tímto kytovcem zabývat. Nejenže jsme nedohledali žádné video, ale zjistili jsme, že existuje dokonce i nesmírně málo fotografií,“ uvedl na závěr Double.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám