Hlavní obsah

Vědci našli první planetu s methanem, předpokladem života

Právo, Alexandr Petrželka

Organickou sloučeninu methan (CH4) objevili astronomové vůbec poprvé na planetě mimo naši sluneční soustavu - na obří, Jupiteru podobné planetě u hvězdy HD 189733 v souhvězdí Lištička (Vulpecula). Methan patří mezi tzv. prebiotické látky, které jsou charakteristické pro chemické reakce, předcházející vzniku a provázející existenci živých organismů.

Článek

Podle objevitelů methan na planetě ale není produktem života. Planeta HD 189733b totiž podle dřívějších měření orbitálním teleskopem NASA Spitzer obíhá kolem mateřské hvězdy tak rychle a blízko, že je její povrchová teplota příliš vysoká na to, aby umožnila existenci organismů srovnatelných se známými formami života.

Objev umožnil sklon oběžné dráhy planety vůči Zemi - zdánlivě totiž přechází přes kotouč své hvězdy, kterou tím částečně překrývá a oslabuje její záření. Snímky tohoto přechodu pořídila ACS kamera na Hubbleově orbitálním teleskopu a metodou spektroskopie pak astronomové určili složení plynů.

Důkaz života ve vesmíru to zatím není

"Tohle ještě není důkaz jiného života ve vesmíru, ale bylo by arogancí tvrdit, že jsme tu sami,“ řekla Giovanna Tinettiová z Londýnské University College, která v atmosféře planety pomocí spektroskopie metan našla.

Astronomka se nyní chce zaměřit na ty z asi 270 známých extrasolárních planet, které jsou pro existenci života svými podmínkami nadějnější - tedy skalnaté a s vhodnější teplotou.

"Je to významný krok pro hledání molekul prebiotických látek za hranicemi naší sluneční soustavy,“ vysvětlil obecný význam objevu, popsaného v časopisu Nature, kolega Tinettiové Mark Swan z Laboratoře tryskového pohonu při NASA v kalifornské Pasadeně.

Metanová planeta:

Vzdálenost od mateřské hvězdy - asi 4,5 mil. km, což je. 33x méně než Země od Slunce

Hmotnost - asi 1,2 Jupitera

Oběh kolem hvězdy - den trvá jen asi 50 hodin

Rotace kolem osy - v důsledku gravitace se neotáčí, podobně jako Měsíc

Povrchová teplota - na přivrácené straně až 930 stupňů, na odvrácené asi 600 stupňů

Vzdálenost od našeho Slunce - 62,8 světelných let, t.j. nejbližší známá tranzitní planeta

Dosud vědci v drtivé většině případů byli schopni pouze určit existenci planety. Už loni teleskop Spitzer našel na této planetě vodní páry, určil složení pevných částic v atmosféře a pořídil její teplotní mapu - vůbec první svého druhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám