Hlavní obsah

Ve Vatikánu oddělili sestry srostlé lebkami, matka si přeje jejich křest od papeže

Novinky, nčs

K úspěšnému oddělení siamských dvojčat, která byla srostlá lebkami, došlo během neděle v nemocnici ve Vatikánu. Operace dvouletých sester ze Středoafrické republiky dopadla dobře a obě děti by se měly plně zotavit, informoval server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italští lékaři úspěšně oddělili dvouletá siamská dvojčata ze Středoafrické republikyVideo: Reuters

 
Článek

Sestry Ervina a Prefina se narodily před dvěma lety srostlé lebkami, což je velmi vzácný případ siamských dvojčat. Během 18 hodin trvající operace se třicítce lékařů a zdravotních sester v nemocnici Bambino Gesú Pediatric Hospital podařilo děvčátka oddělit. Obě děti se nyní zotavují a měly by být v pořádku.

Operace Erviny a Prefiny byla první svého druhu v Itálii. Lékaři se nikdy předtím s dětmi se srostlými lebkami včetně tepen nesetkali. Operaci předcházel zhruba rok příprav.

Narodili se srostlí lebkami, nyní bratři začnou nový život

Koktejl

Ředitelka nemocnice Mariella Enocová se potkala s dětmi ve Středoafrické republice už v roce 2018 a nabídla tehdy rodičům, že by mohli lékaři operovat jejich dcery v Itálii. Siamská dvojčata dorazila do Říma v září 2018 a od té doby podstoupila několik fází oddělení.

Zemřela nejdéle žijící siamská dvojčata

Koktejl

„Byl to neuvěřitelný pocit, když se nám to nakonec povedlo. Dali jsme si velmi ambiciózní cíl, pro jehož splnění jsme udělali opravdu hodně,“ uvedl šéf oddělení neurochirurgie Carlo Marras.

Matka dětí Ermine po zákroku poděkovala všem lékařům, kteří se na oddělení jejích dcer podíleli. „Moje děti se podruhé narodily. Pokud bychom zůstali v Africe, nevím, jak by to všechno dopadlo. Teď bych byla ráda, kdyby je pokřtil sám papež. Přála bych si, aby moje dcery studovaly, staly se jednou lékařkami a zachraňovaly životy dalším dětem,“ řekla Ermine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám