Hlavní obsah

Ve Španělsku spustili na vodu funkční loďku z prošlé čokolády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku června byla v baskickém městečku Pasaia vedle San Sebastianu spuštěna na vodu osmimetrová veslice vyrobená z čokolády. Na vodě strávila zhruba půl hodiny a byla prohlášena za způsobilou k plavbě.

Ve Španělsku spustili na vodu funkční loďku z prošlé čokoládyVideo: AP

 
Článek

Čokoládová loďka začala vznikat již v dubnu a minulý týden byla slavnostně spuštěna na vodu. Pracovalo na ní více než 40 lidí, mezi nimiž byli jak cukráři a čokolatiéři, tak také lidé z firmy Albaola, jež se stavbou různých plavidel zabývá.

Na stavbu lodi její tvůrci použili přibližně 1500 kilogramů čokolády s uplynulým datem spotřeby. Celkem však veslice váží kolem 1700 kilogramů, protože kýl, horní části a lavice jsou ze dřeva.

Před spuštěním na moře panovaly jisté obavy, zda se loďka nepotopí a jak si poradí se slanou vodou, ale po zhruba půlhodinovém testu ji úředníci prohlásili za způsobilou k plavbě. Ovšem po celou dobu se v její blízkosti pro jistotu pohybovaly i dva standardní dřevěné čluny.

Podle webu Mirror je čokoládová loďka replikou staré velrybářské lodi, kterou místní loděnice postavily již v 16. století. Toto plavidlo se potopilo u kanadských břehů, ale dá se předpokládat, že jeho čokoládová verze se tak daleko nikdy nevydá.

Zakousli byste se? Na bustu Karla III. padlo přes 17 litrů čokolády

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám