Hlavní obsah

Ve Španělsku našli zkamenělinu želvy velké jako auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paleontologům se ve Španělsku podařil krásný úlovek. Ve čtvrtek objevili zkamenělinu prehistorické gigantické želvy Leviathanochelys aenigmatica. Prehistorický plaz měřil na délku téměř čtyři metry.

Ve Španělsku našli zkamenělinu obří želvy Leviathanochelys aenigmatica.Video: Reuters

 
Článek

Želva, která žila v období křídy, je do rozměrů a váhy největší známou želvou v Evropě. S délkou 3,7 metru a váhou dosahující téměř dvou tun se jedná o skutečně impozantního tvora, většího, než je například velká část osobních aut.

Leviathanochelys aenigmatica byla mořská želva žijící v době před zhruba 84 až 83 miliony let. Svými rozměry je srovnatelná s gigantickými želvami ArchelonProtostega obývajícími vnitřní oceány na dnešním území Spojených států. Právě Archelon nalezený ve Spojených státech drží rekord v délce dosud nalezených ostatků želvy, s rozměry 4,6 metru. Podle některých vědců se tyto želvy nepochybně dožívaly vysokého věku, zřejmě více než století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám